vaccin bebelusi

Imunizarea nou-născuţilor împotriva hepatitei B, a poliomelitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi a altor câteva tipuri de infecţii respiratorii este imposibilă la Buzău. În stocurile Direcției de Sănătate Publică, nu mai e nici urmă de vaccin hexavalent. Și mai grav este că Ministerul Sănătăţii întârzie cu achiziţionarea medicamentului injectabil.

De aproape două luni, în mai multe judeţe din ţară nu mai există vaccin hexavalent pentru bebeluşi. Lipsa acestuia duce la neimunizarea nou-născuţilor împotriva a şase boli grave: hepatita B, poliomelită, difterie, tetanos, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecţii respiratorii. Această situaţie este urmarea faptului că Ministerul Sănătăţii întârzie cu licitaţia pentru achiziţionarea vaccinului hexavalent, iar vina nu ar aparţine DSP-urilor din ţară. La Buzău, în acest moment, nu mai e nici o doză de vaccin, restanțieri fiind peste 950 de bebeluși.

Chiar dacă stocul farmaciei DSP Buzău este pe zero, reprezentanţii instituţiei nu consideră a fi o „criză”, și asta pentru că nu există o limită de vârstă pentru imunizarea bebeluşilor împotriva bolilor amintite mai sus. Copiii pot fi vaccinați și după vârstele stabilite în calendarul național de vaccinare.

Vaccinul hexavalent a dispărut din aproape toată ţara. „Este o problemă la nivel european. Există doar doi producători la nivel mondial care au solicitări foarte mari”, susține Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here