Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat aieri că se analizează posibilitatea suplimentării sumelor pentru Programul Prima Casă pentru sfârşitul anului şi a precizat că este surprinsă de cererea mare din acest an.

“Pentru sfârşitul acestui an, într-adevăr există cerere. Analizăm acum în ce măsură este o cerere reală. (…) Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să fie cerere suplimentară în 2016 faţă de 2015. În 2015 am avut 200 de milioane nefolosite. Această cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toţi participanţii la piaţă. Analizăm în ce măsură e posibil şi fezabil să avem o suplimentare acum, iar pentru 2017 şi anii următori sumele vor fi disponibile”, a spus Dragu, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că strategia pe cinci ani referitoare la evoluţia Programului Prima Casă va fi aprobată în săptămânile viitoare în Guvern printr-un memorandum.

“Şi pentru Prima Casă am constatat că e nevoie de predictibilitate. Am văzut evoluţia cererilor, au fost vârfuri în anumite luni, corelate cu anumite evenimente. De aceea, am propus o strategie pe cinci ani astfel încât atât persoanele fizice, cât şi constructorii sau cei care deţin locuinţe şi vor să le vândă să-şi poată face un proiect pe mai mult de un an”, a explicat Anca Dragu.

Dobânzile la creditele Prima Casă ar putea fi diferenţiate, de anul viitor, în funcţie de vechimea locuinţei, în sensul reducerii de către bănci a marjei aplicate creditelor pentru locuinţele mai noi de cinci ani, a declarat recent ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Ministerul Finanţelor a prezentat Guvernului o notă informativă referitoare la strategia programului pentru următorii cinci ani care prevede, printre altele, reducerea procentului de garantare pentru locuinţele mai vechi de cinci ani, de la 50% la 40%, începând de anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here