O adevărată rețea de contrabandă funcționa pe filiera Poliție și ANAF la un centru de distrugere a țigaretelor introduse, ilegal, în România. Ofițerii anticorupție ai DGA au prins, în flagrant un șef de post, care făcea parte dintr-o comisie, alături de doi inspectori ANAF și de alți doi angajați ai firmei care se ocupă cu arderea țigărilor de contrabandă. Polițistul a fost arestat.

Țigările de contrabandă ajung pe piața neagră și prin intermediul funcționarilor publici desemnați să le distrugă. O demonstrează o anchetă derulată pe parcursul a patru luni la capătul căreia polițiștii Direcției Generale Anticorupție (DGA) l-au prins, în flagrant, pe șeful de post din comuna Unguriu, județul Buzău, în timp ce primea 50 de cartușe de țigări, de la cei care trebuia să le distrugă.

Practic, au dezvăluit surse din rândul anchetatorilor, pentru EVZ, polițistul Lucian Ștefan făcea parte din comisia care valida arderea țigărilor de contrabandă, alături de doi inspectori vamali ai ANAF, Nicolae Caliap și Alexandru Buză, împreună cu doi angajați ai societății Ecolifestyle, care se ocupă cu astfel de operațiuni, Laurențiu Bragă și Ionuț Orășteanu.

Din datele furnizate de oameni legii reiese că există suspiciuni care arată că toți cei cinci își împărțeau o parte din marfa destinată distrugerii care, în acte, figura ca fiind arsă.

Așa cum reiese din comunicatul oficial al DGA, ofițerii anticorupție au organizat un flagrant, joia trecută, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, în urma căruia șeful de post a fost prins, în timp ce primea cu titlu de mită 50 de cartușe de țigări, de la doi angajați ai societății comerciale, având ca atribuții distrugerea țigărilor de contrabandă confiscate în urma activităților specifice.

Față de polițist a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la deținere ilegală de produse accizabile iar, ulterior, instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Din datele anchetei reiese că ofițerii DGA Buzău s-au sesizat din oficiu cu privire la existența unor suspiciuni referitoare la întocmirea nereală a procesului-verbal de distrugere a țigaretelor de contrabandă de către comisia de distrugere compusă din agentul de poliție, doi lucrători vamali din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați, precum și din reprezentanți ai unei societăți comerciale.

În procesele verbale încheiate cu această ocazie, comisia atesta distrugerea întregii cantități de țigări de contrabandă, deși în realitate nu se întâmpla acest fapt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here