VANATORU6-300x300După ce au reuşit să aclimatizeze zeci de soiuri de legume cu importante beneficii in tratarea bolilor, horticultorii de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău se mai pot lăuda cu o reuşită. După mai bine de 10 ani de cercetări, au aclimatizat o plantă exotică adusă tocmai din Asia, “Lophantus Aromat de Buzău”, care ar putea fi salvarea albinelor din România pentru înlocuieşte cu succes plantaţiile de salcâm şi de tei, dar şi lanurile de floarea-soarelui.
“Lophantus Aromat de Buzău” rezistă la temperaturi extreme în timpul verii şi înfloreşte timp de opt luni pe an, până la venirea îngheţului. Rădăcinile sale rezistă foarte bine în sol peste iarnă, iar dintr-o singură tulpină se poate cultiva chiar şi un hectar de teren. Este cotată de specialiştii americani printre primele patru plante care dau producţii mari de miere din lume, fiind îndrăgită de albine datorită aromelor deosebite. În plus, aceleaşi miresme asigură şi protecţia împotriva rozătoarelor, pentru că alungă iepurii sau şoarecii de câmp de lângă culturi. În condiţiile în care în ultimii ani apicultorii au avut de suferit din cauza secetei sau a schimbărilor climatice, acest lucru poate fi un ajutor nesperat.
Conform Liberrtatea.ro, planta care ar putea creşte producţia de miere are şi alte utilizări. Cercetătorul Costel Vânătoru susţine că “Lophantus Aromat de Buzău”, aflată acum în faza de brevetare la OSIM, poate fi consumată sub formă de ceai sau în salate, fiind excelentă pentru sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here