88684_26-sfantul-gheorghe_w180

Zi importantă în calendarul ortodox. Pe 23 aprilie se sărbătorește ziua Sfântului Gheorghe, unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai creştinismului. Este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vițeilor și oilor. Conform credinţei populare, în această zi sunt respectate o serie de obiceiuri.
Astfel, în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, capul familiei, întotdeauna un bărbat, așează la stâlpii porților si ai caselor, la ferestrele si usile caselor si grajdurilor, in gradini si pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se credea ca oamenii, vitele si semanaturile erau protejate de fortele malefice. Ramurile verzi erau pastrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri impotriva bolilor. Ele erau puse si in hrana animalelor, in credinta ca acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele.
Totodată, la miezul nopţii, tradiţional este focul viu de Sfântul Gheorghe, obicei încă păstrat de ciobani.
Cel care practica ritualul se dezbrăca, având grijă să nu păstreze asupra sa niciun obiect metalic, nici măcar un inel. Apoi ieşea din casă şi, într-un loc ferit de priviri străine, aprindea un foc de vreascuri. Scânteia pentru acest foc se făcea frecând două lemne uscate. Dacă se aprindeau, focul, denumit viu, se aducea în vatra casei şi se păstra cu mare grijă tot anul, mai ales la candelă, deoarece se credea că acest foc apără casa de agresiunile oculte.
Femeile casatorite mergeau in padure de SFANTUL GHEORGHE si culegeau plante doar de ele stiute (mulgatoare, untul vacii), pe care le adaugau in hrana animalelor, in credinta ca vacile vor da mult lapte si de buna calitate.
ATENȚIE! Conform tradiției, nimeni nu are voie sa doarma in ziua de SFANTUL GHEORGHE deoarece se crede ca acel care incalca interdictia, are sa fie somnoros intregul an.
Dintre toate obiceiurile enumerate, puține mai sunt cele care se păstrează în ziua de azi. Cu toate acestea, sărbătoarea de Sfîntul Gheorghe este una extrem de importantă pentru creștini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here