Cea mai celebră marcă tradițională a Buzăului, cârnații de Pleșcoi, a avut parte de o sărbătoare pe cinste. Festivalul cârnaților de Pleșcoi, ajuns deja la a patra ediție, s-a desfășurat sâmbătă și duminică în comuna buzoiană Berca. Sute de localnici și turiști, dar și producători de pe Valea Buzăului au fost prezenți la această sărbătoare.

Startul sărbătorii s-a dat încă de sâmbătă, atunci când localitatea Berca a fost invadată sute de turişti atraşi de fumul grătarelor. Ca să arate cât de mult îşi preţuiesc celebra marcă tradiţională, producatorii au facut un lanț de cârnați lung de 100 de metri, care, după ce a fost purtat de 140 de persoane în semn de susținere, a ajuns direct pe grătarele încinse.

Gustoși, picanți și numai buni de stins cu un vin de Pietroasele: adevărații cârnați de Pleșcoi sunt cei preparați din rețeta moștenită de generatii de localnicii din comuna buzoiana Berca. Legenda cârnaților de Pleșcoi vine demult, din vremea când în zona dintre dealuri și vadul Buzăului își făcuse tabăra o ceată de haiduci. Ei îi jefuiau pe ciobanii care veneau cu oile la târg şi ca să nu-i prindă potera cu prada vie, tăiau animalele şi le făceau pastramă şi cârnaţi. Reţeta s-a păstrat secretă din generaţie în generaţie.

“Trebuie să respecţi o reţetă moştenită din străbuni. Dacă respecţi reţeta tradiţională obţii adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi. Aici e secretul. Reţeta este simpă: carne de oaie, usturoi, cimbru şi ardei iute, preparat ca la mama acasă”, susţine Ion Ghiţă, producător local.

Cei mai pofticioşi dintre vizitatori s-au întrecut la… cârnaţi-viteză. Un localnic şi-a adjudecat titlul de cel mai rapid mâncător de cârnaţi, după ce a terminat de mâncat cinci cârnaţi în mai puţin de 10 secunde.

Atmosfera de sărbătoare a fost susţinută şi de concertul de muzică popular, susţinut de trupa Nemuritorii şi Ionela Prodan. La capătul celor două zile de sărbătoare, producătorii au fost foarte mulţumiţi, vânzările depăşind orice aşteptări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here