În Buzău pare să ia amploare un fenomen care şochează prin violenţa gesturilor. Pe internet au apărut două filme, postate de aceeaşi persoană, în care un grup de tineri agresează cetăţeni de etnie romă în plina stradă, sub privirile îngrozite ale trecătorilor.

Primul filmuleţ în care tinerii abordează un catăţean de etnie romă cu vizibile probleme psihice, apoi îl lovesc cu picioarele după care râd şi continuă glumele, a fost postat pe 14 iunie. Întreaga scenă s-a petrecut în spatele cinematografului Dacia. “Pretinaş, hai să îţi dau o ciocolată, bă, m-ai murdarit, plăteşte-mi hainele”, au strigat tinerii la bărbatul pe care l-au lovit cu picioarele.

Cel de-al doilea film, postat pe 18 iunie, este de o violenţă extremă. Un grup de şase tineri abordează un alt cetăţean de etnie romă, de această dată chiar în centrul oraşului, în plină zi, în apropierea Primăriei. Pe imagini se vede clar cum bărbatul care avea o bâtă în mână, probabil pentru a se apăra, a fost încolţit de un tanăr, după care unul îl loveşte cu un baston telescopic, iar altul sare cu picioarele pe el şi îl tranteşte la pământ, fără ca acesta să reacţioneze. De asemenea, se poate observa că bărbatul agresat, în momentul căderii era foarte aproape de un căruţ în care se afla un bebeluş, iar o femeie în vârstă încerca să intervină. După consumarea momentului, tinerii îi adresează bărbatului pe care l-au agresat mesaje rasiste şi se îndepartează.Culmea, o femeie reuşeşte să aplaneze conflictul.

Violenţa surpinsă în imagini dar şi mesajele rasiste adresate de agresori victimelor sunt şocante. Faptul că sunt două filme postate, cu incidente similare, ne fac să ne gandim la un adevărat fenomen, a cărui ţintă sunt persoanele lipsite de apărare. Bărbatul agresat de tineri în cel de-al doilea film are 39 de ani şi este cunoscut ca om al străzii. Femeia care îl însoţea trăieşte si ea de mulţi ani pe stradă.

Rămâne de văzut dacă autoritaţile competente vor reacţiona, mai ales că tinerii sunt uşor de recunoscut de pe imaginile surprinse, iar gesturile lor reprezintă clar o infractiune.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here