Peste 1.500 de buzoieni au participat astăzi la procesiunea şi slujba de sfinţire a apelor râului Buzău – singurul râu sfânt din ţară. 5 tineri s-au încumetat să intre  în apele râului după crucea aruncată de preot însă doar unul a câştigat-o. Minunea pe care o aşteptau credincioşii a venit chiar în timpul slujirii apelor râului: a început să plouă, semn de prosperitate şi bogăţie, spun preoţii.

Pe lângă miile de credincioși, la slujba de pe malul Buzăului au luat parte și oficialități locale: primarul municipiului, Constantin Boșcodeală, vicele Mihai Ciolacu, dar și prefectul Paul Beganu și subprefectul Valeriu Ungureanu.

Credincioşii au ascultat rugăciunile preoţilor după care s-au aşezat la rând ca să primească agheazma mare împărţită dintr-o cisternă de 5 tone. Este cunoscut că apa sfinţită la Bobotează are puteri tămăduitoare, băută dimineaţa pe stomacul gol, după rugăciune, se spune că agheazma te vindecă de boli.

Tot în credinţa populară se spune că atunci când preotul aruncă crucea în apă e bine să o prinzi, răsplata va veni neîntârziat de la Dumnezeu, care te va ocroti şi îţi va veghea zilele. În buna tradiţie şi la râul Buzău a fost bătaie pe cruce. Cu o jumătate de oră înainte de momentul aruncării crucii, tinerii, 5 la număr, s-au dezbrăcat ca să se adapteze mai bine temperaturii. Cel mai norocos a fost Cristache Gobeajă, un tână de 22 de ani care a adus crucea la mal la a doua încercare de acest fel.

“Este pentru prima dată când reușesc să o prind. Pentru mine este cea mai mare bucurie în ziua asta. Mi-am dorit foarte mult să o prind și am mai încercat și anul trecut și nu am reușit”, a declarat tânărul.

La malul râului preoţii s-au rugat pentru bunăstare şi sănătate şi chiar în timpul slujbei a început să plouă.

„Ploaia din ziua de Bobotează este un semn bun, un semn că Dumnezeu nu ne uită. Important e ca noi, românii, să fim mai aproape de Dumnezeu.”, a declarat preotul Mihai Milea.

Râul Buzău este singura apă curgătoare sfântă prin sacrificarea în anul 372 a lui Sava Gotul – un credincios ale cărui minuni i-a speriat pe năvălitorii goţi. Slujbele de sfinţire la malul râului Buzău au început imediat după revoluţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here