Şcoala este pentru el singura şansă de a evada din cătunul izolat în care locuieşte. Pentru asta merge pe jos în fiecare zi 16 kilometri pentru a putea avea acces la educaţie. Este povestea lui Florin Cătălin Petre, elev în clasa a şaptea la şcoala din Cozieni.

Florin este singurul copil rămas în cătunul Punga, o localitate uitată din comuna Cozieni. Locuiește împreună cu părinții săi, care trăiesc din ajutorul social și din munca cu ziua. Aceștia muncit toată viața în oraș, dar din anul 2000 au rămas șomeri, și au fost nevoiți să se întoarcă la țară. Pentru ei, educaţia fiului lor a devenit o povară din ce în ce mai mare în ultimii ani. Asta pentru că cea mai apropiată unitate de învățământ a fost desfiinţată, iar Florin a avut de ales între a abandona școala sau de a merge la cea din Cozieni, aflată la 8 kilometri distanță.

Drumul până la școală, un efort pe care și adulții l-ar considera mult prea mare

Drumul lui Florin până la școală înseamnă două ore de mers. Se treșește când nici nu se crapă de ziuă, atunci când alți colegi încă visează, și pleacă. Până în următorul sat, de unde mai merg cu el alte 4 fetițe. Pentru ele, Florin și-a asumat rolul de protector. Deși ajunge obosit la școală, Florin este unul dintre cei mai buni elevi din clasă. “Chiar dacă vine de departe, el nu are nicio absență. Este un exemplu pentru toți, și, de aceea, colegii l-au ales șef al clasei”, ne mărturisește Ion Constantin, directorul Școlii Cozieni.

40 de elevi din toată comuna sunt în aceeași situație

În situația lui Florin sunt 40 de copii din toată comuna, care vin cu ce găsesc la școală pentru că pentru ei nu s-a găsit un microbuz școlar. Chiar dacă a fost solicitat de câțiva ani, se pare că abia anul acesta localitatea a fost pusă pe lista de achiziții pentru un asemenea microbuz. Chiar și așa, primarul comunei a luat hotărârea de a deconta 40 de lei lunar pentru elevii care vin la școală cu mijloacele de transport în comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here