Toamna ne-a umplut pamantul de roade. Grădinile sunt pline de legume şi fructe, iar câmpurile de cereale. Dar ce folos că, în curând, se vor strica, iar agricultorii care au avut cea mai bună producţie din ultimii ani se vor gândi serios daca anul viitor se vor mai ocupa cu asta. Degeaba s-au făcut vinetele, roşiile, ceapa ori ardeii, pentru ca oamenii nu au cui să le vândă.

Producatorii de legume din zona Buzăului au ajuns să-şi  vândă marfa la preţuri de nimic. În principalul bazin legumicol al judeţului, Mărăcineni, sătenii îşi scot legumele la drum şi stau cu orele până se opreşte cineva să se intereseze de preţ. Cei mai mulţi doar întreabă şi pleacă, alţii însă cumpără pentru că preţurile direct de la producator sunt la jumătate faţă de cele din pieţe.

Ioana Gheorghe din Mărăcineni a muncit toată vara în grădină. Toamna a venit cu recolte bogate. Dar asta nu-i aduce prea mulţi bani în buzunar. Scoate la poartă ce are mai bun şi aşteaptă fără prea mult folos.  Ca ea sunt sute de ţărani care trăiesc o mică dramă deşi pământul a fost mai roditor ca niciodată. Nici în pieţe situaţia nu e mai bună. După ce, tot anul, au luptat cu seceta şi cu lipsa de fonduri, producătorii spun că au ajuns să dea legumele aprope gratis. Şi tot degeaba. Oamenii speră ca, măcar acum, pe ultima sută de metri, să mai vândă din marfă și să mai recupereze din banii investiți în grădini pentru a mai putea cultiva legume și anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here