canicula
După o săptămână capricioasă, urmează una cu temperaturi extrem de ridicate. De luni, meteorologii anunță că se instalează canicula, temperaturile urcând până aproape de 40 de grade Celsius.
Specialiștii susțin că din prima zi a săptămânii, vremea se va încălzi şi va deveni călduroasă în cea mai mare parte a ţării, caniculară după-amiaza îndeosebi în regiunile vestice şi nord-vestice, unde şi disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând şi depăşind pragul critic de 80 de unităţi.
Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea, şi doar izolat, în sud-est şi la munte, vor fi ploi de scurtă durată şi, posibil, descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade pe litoral şi 37 de grade în Câmpia de Vest, iar cele minime între 14 şi 24 de grade, mai coborâte în depresiunile Carpaţilor Orientali până spre 10 grade.
Marţi, vremea se va menţine călduroasă în toată ţara, caniculară după-amiaza în special la câmpie şi la podiş, unde disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 31 şi 38 de grade, iar cele minime între 12 grade în estul Transilvaniei şi 25 de grade în Delta Dunării şi în Dealurile de Vest. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări după-amiaza şi seara în nord-estul ţării şi zona montană, unde izolat vor fi averse slabe şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Nici joi nu va fi altfel, pentru această zi fiind prognozate 37-38 de grade Celsius.

Hidratarea este esenţială în zilele caniculare, când este indicat consumul de apă, sucuri naturale şi iaurturi, în timp ce băuturile cu cofeină şi cele alcoolice, inclusiv berea – care răcoreşte pe moment, apoi moleşeşte -, sunt nerecomandate.
)”Să ne hidratăm corect, pe de o parte cu lichide – apă minerală, apă plată, sucuri naturale neîndulcite -, iar pe de altă parte o hidratarea foarte bună poate fi asigurată de iaurt şi de legumele şi fructele proaspete, cu conţinut mare de apă. În schimb, trebuie să fie evitate băuturile cu conţinut ridicat în cofeină şi băuturile alcoolice, inclusiv berea. Berea răcoreşte pe moment, dar ulterior omul se moleşeşte şi poate cădea în stradă”, susțin specialiștii.
De asemenea, medicii recomandă ca în zilele caniculare să fie evitate plimbările prin soare în intervalul 10.00 – 17.00.
„În intervalul 10.00 – 17.00 să stăm în camere ventilate, bine aerisite. Efortul fizic ar trebui oprit în acest interval. Dacă, totuşi, este musai să umblăm prin soare, atunci trebuie să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă, haine ample, vaporoase, care să împiedice încălzirea”, spun medicii.
De asemenea, capul trebuie să fie acoperit. Totodată se recomandă, înainte de a pleca de acasă, aplicarea unei creme cu factor de protecţie ridicat pe faţă, braţe şi picioare.

În perioadele caniculare, o atenţie deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here