vinerea mare

Fie că i se spune Vinerea mare, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, astăzi este cea mai importantă zi din tot postul. În această zi se ţine post negru şi nu se mănâncă nimic. Doar cei slabi şi bolnavi sunt singurii care pot să mănânce puţin după ce a apus soarele. Este un mod de a cinsti patimile prin care a trecut Iisus Hristos. Vinerea mare este ultima zi când Mântuitorul este om şi se încheie menirea Lui pe pământ.

Tradiţiile vechi spun că în această zi să nu te veseleşi dacă doreşti ca necazurile, şi bolile să stea departe de tine. Totodată mai există şi credinţa că postul negru ţinut în Vinerea Mare este o modalitate de a atrage bunăvoinţa Celui de Sus.

Aceleași tradiții spun că astăzi nu este bine să pui nimic în pământ căci nu se va prinde sau se va usca. Nu este bine să frămânţi pâine căci, în credinţa populară cel care nu va asculta de aceste îndemnuri va avea vederea slăbită. De asemenea, cu scopul de a-ţi purifica şi revigora organismul este bine să te scalzi de trei ori în apa rece în Vinerea Mare pentru a avea parte de sănătate pe parcursul întregului an. Ploaia căzută în această zi anunță un an fertile și plin de roade, iar lipsa ei înseamnă că va fi un an secetos şi roadele vor fi puţine.

Tot în Vinerea Mare, fetele necăsătorite smulg din pământ mătrăguna, o plantă folosită în tradiţia populară şi o folosesc în descântece de dragoste, pentru ca cel ursit să apară cât mai repede în calea lor şi să le ia de neveste, ducându-le departe de casele părinteşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here