MADR a iniţiat acţiuni de verificare a calităţii şi conformităţii tuturor vinurilor existente pe piaţă. În urma controalelor au fost depistate în depozitele unor distribuitori din judeţele Buzău, Galaţi şi Neamţ unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.

Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenţei apei exogene, respectiv a prezenţei alcoolului etilic de altă natură decât cel obţinut prin fermentarea naturală a strugurilor. Probele au fost analizate de către Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie şi Fizica Ionilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj Napoca.

Rezultatele au confirmat prezenţa apei exogene şi a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentaţia mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracţiunii de falsificare a vinurilor, conform Legii viei şi vinului 164 /2015.

În urma acestor neconformităţi depistate, s-au aplicat următoarele măsuri:

Retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 29 174 l vin falsificat

Acordarea de sancţiuni contravenţionale în valoare de 80 000 lei

Sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea aplicării legislaţiei fiscale

Sesizarea IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, în vederea efectuării cercetărilor de specialitate.

În baza protocolului de cooperare şi a Planului comun de acţiune între MADR şi ANAF pentru verificarea legalităţii desfăşurării activităţilor de producţie şi comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria.

Piaţa vinurilor din România este recunoscută ca o piaţă care oferă consumatorilor produse de foarte bună calitate şi diversitate, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are obligaţia de a proteja acurateţea şi prestigiul vinurilor româneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here