pnl bun
Votul prin corespondență, pentru care liberalii buzoieni au luptat atât de mult, va fi adoptat pe repede înainte în Parlament, după ce PSD a deblocat, în sfârșit legea. Votul prin corespondenţă, care este „cuiul lui Pepelea” în relaţia PSD -PNL, a fost mult dorit de liberali care au făcut nenumărate demersuri și intervenții pentru a fi adoptat cât mai repede,astfel încât la alegerile idn 2016 românii de pretutindeni să poată vota chiar dacă sunt departe de casă ori departe de secțiile de votare amenajate în țările în care sunt plecați.

Senatorii mai pot depune amendamente la proiectul Autoritatii Electorale Permanente doar luni dimineaţa, aşa încât tot luni să se dezbată în plenul Senatului, săptămâna viitoare trebuind să fie pe masa deputaţilor pentru ca votul prin corespondență să poată fi aplicat la viitoarele alegeri generale de peste un an.

”72 la sută dintre români consideră că politicienii nu sunt deloc interesați de oamenii care sunt plecați din țară, că toată clasa politică nu e interesată de viața românilor care și-au luat destinul în mână și au plecat afară la muncă. Toată această luptă dusă de unii în derâdere, de alții ignorată, are un sens, niciodată nu poți neglija o percepție a cetățenilor despre cât ești de interesat de conaționalii nostri. Votul prin corespondență este răspunsul pentru acești oameni care se uită atent la casele lor, la rudele lor, la țara lor”, spunea Cezar Preda la conferința de presă organizată vineri la Buzău.
Tot atunci, deputatul PNL a vorbit și despre propunerea sa și a copreședintelui filialei de la Buzău, Dorin Bădulescu, de a introduce pe listele de consilieri oameni care sunt plecați afară la muncă, dar care sunt interesați de ce se întâmplă în localitățile natale.
”Propunerea mea și a domnului Bădulescu, care a fost votată luni în Biroul Permanent Național al PNL a fost o propunere, poate, cu cel mai mare impact politic în ultimii luni. Propunerea este de a susține până la capăt legea votului prin corespondență și de a nominaliza în Consilii Locale, persoane care sunt la muncă în străinătate, dar au sufletul, familia, pământurile în țară. Ei trebuie să fie lăsați să poată participa la dezvoltarea acestor localități. Prezența în consiliile locale a oamenilor obișnuiți cu munca nu cu întinsul mâinii se va reflecta în dezvoltarea localităților din care au plecat”, a spus Cezar Preda.
În același context, parlamentarul de Buzău a adăugat că PSD nu vrea să reglementeze votul prin corespondență, pentru a nu fi introdus la alegerile de anul viitor, însă PNL va merge până la capăt și va lupta pentru ca românii de pretutindeni să poată vota prin corespondență.

Proiectul Autorităţii Electorale însuşit de Comisia specială din Parlament prevede că dreptul de vot prin corespondenţă se aplică în cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, cele prezidenţiale şi europarlamentare.

Cu 6 luni înainte de scrutin, românii din diaspora trebuie să anunţe ambasadele sau consulatele că vor să voteze pentru a fi înscrişi în Registrul electoral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here