Aproape 200 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate în ultimele 24 de ore, polițiștii dând amenzi atât șoferilor cât și pietonilor indisciplinați. 9 dintre șoferii prinși cu cele mai mari nereguli au rămas pietoni, dar pe de altă parte au fost aspru amendați și pietonii prinși că traversează pe unde îi taie capul.
Astfel, din cele aproape 200 de sancțiuni, circa 40 de abateri au fost la regimul legal de viteză, 27 pentru neutilizarea centurii de siguranță, 14 pentru diferite defecțiuni tehnice, 11 pentru opriri și staționări în alte locuri decât cele special amenajate, dar și pentru alte nereguli constatate în trafic.
Tot joi, apte permise de conducere au fost reţinute şoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversare iar 33 de pietoni au fost sancţionaţi pentru că şi-au riscat viaţa traversând prin alte locuri decât cele special amenajate.
În aceeaşi zi au fost reţinute alte două permise de conducere pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare și a fost întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul având suspendată exercitarea acestui drept.

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite polițiștii buzoieni recomandă conducătorilor de autovehicule ca, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, situaţia meteorologică existentă și să își echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece.
În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.
Când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte amendă, valoarea unui punct fiind de 105 lei.
În afară de sancţionarea cu amendă, va fi retras certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.
Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.
De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile agenţilor rutieri şi să parcheze doar în locurile de parcare special amenajate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here