manastirea-ratesti-1Restaurarea, consolidarea, punerea în valoare și introducerea în circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al Mănăstirii Rătești. Este obictivul unui proiect de finanţare, semnat astăzi între stareța Mănăstirii Rătești, maica Gherasia şi Luminița Mihailov, reprezentanta Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est. Prin acest proiect de finanţare, peste 3 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene se vor investi în monumentul istoric de la Răteşti. Această sumă reprezintă 98 la sută din suma totală, iar restul de 2 la suta va fi suportat de Consiliul Judeţean Buzău.

„Mănăstirea Rătești va fi reabilitată în perioada ce va urma printr-un proiect european la care se lucrează de mai bine de trei ani. S-a ivit această oportunitatea ca aproape toate cheltuielile să fie suportate din bani europeni, 98% urmând ca beneficiarul să suporte 2%. Cum mănăstirea Rătești nu mai are obștea de altă dată nu am fi putut aduce acești bani fără bunăvoința președintelui Consiliului Județean și a instituției pe care o conduce care au decis să suporte această sumă de 2%”, a declarat Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Momentul semnării contractului de finanţare este unul deosebit de important pentru clericii buzoieni. La eveniment au participat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Ciprian Câmpineanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Romanescu şi directorul Direcției de Cultură Buzău.

Banii nu vor fi folosiţi doar pentru biserică, clopotniţă şi chiliile maicilor, ci şi pentru lucrări de accesibilitate în zonă.

„Pe lângă restaurarea ansamblului arhitectonic respectiv mănăstirea și casele din jur se vor investi bani și în lucrări de accesibilitate. Se va avea în vedere asigurarea unor condiții bune pentru turiști constând în locuri de parcare, centre de informare turistice cu o logistică modernă. Proiectul va avea o durată de 20 de luni dar dacă vom avea probleme pe timpul iernii avem posibilitatea să prelungim dar nu mai târziu de decembrie 2015. Considerăm că este un proiect foarte important și sperăm să se lucreze într-un parteneriat și cu Consiliul Județean pentru că sumele puse la dispoziție de Uniunea Europeană sunt limitate ”, a declarat Luminița Mihailov, șefa Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here