Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.
Ziua Armatei României este sărbătoarea de cinstire a celor care, prin luptă dreaptă, au eliberat glia străbună, moment de împlinire a bucuriilor tuturor înaintaşilor, este ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească, aceea de a readuce în hotarele ei, patria care a zămislit-o.
Ca în fiecare an, Garnizoana Buzău va organiza activităţi menite să amintească şi să cinstească lupta şi jertfa Armatei României.
Astfel, militarii din Garnizoana Buzău joi, 25 octombrie 2018, la Monumentul „Ostaşului Erou” din localitatea Siriu, judeţul Buzău, au desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă, iar elevii şcolilor gimnaziale din localitatea Siriu au prezentat un spectacol literar-muzical.
În cadrul manifestărilor, după citirea mesajului prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, de către subprefectul județului Buzău, general locotenent(r.) Petrică-Lucian FOCA, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul de brigadă Gheorghiţă VLAD a transmis mesajul ministrului Apărării Naționale, Mihai-Viorel FIFOR cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României dorind tuturor militarilor care îşi servesc ţara sub faldurile tricolore, în rândul cadrelor active, în rezervă sau retragere, cele mai alese gânduri de preţuire şi respect.
Armata României are, datorită oamenilor de mare valoare care o încadrează, capacitatea de a-şi îndeplini misiunile constituţionale pentru garantarea suveranităţii, independenţei şi unităţii statului, integrităţii teritoriale a ţării şi democraţiei constituţionale şi de a contribui la apărarea spaţiului euro-atlantic, alături de aliaţii şi partenerii noştri.
Comandantul diviziei a folosit acest prilej – Ziua Armatei Române pentru a transmite şi asigura societatea civilă că ne vom îndeplini misiunea încredinţată de poporul român aceea de a servi cu demnitate patria şi valorile ei.
Totodată, a făcut câteva precizări despre luptele grele pentru apărarea teritoriului național desfășurate în timpul Primul și al Doilea Război Mondial pe raza localității Siriu de către Divizia 6 Infanterie, menționând Regimentul 34 Infanterie Constanța și Regimentul 3 Vânători, regiment comandat de locotenent-colonelul Traian Epure, care a lansat un contraatac cu Regimentul 3 Vânători, reușind să oprească avansul armatei germane.
În urma acestor lupte, oamenii din zonă l-au numit pe locotenent-colonelul Traian Epure „apărătorul Văii Buzăului”.
După depunerea de coroane şi jerbe de flori la monument, Garda de Onoare a defilat în faţa asistenţei pe acordurile muzicii militare reprezentative a Diviziei 2 Infanterie „Getica”.
La activitate au participat oficialităţi locale civile şi militare, reprezentanţi ai instituţiilor publice, cadre militare în activitate, în rezervă şi retragere, veterani de război, şi corespondenţi ai mass-media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here