ziua porti deschise isu
Vineri 27 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu,, al judeţului Buzău organizează „Ziua Porţilor Deschise”, eveniment ce se va desfăşura în toate subunităţile inspectoratului, între orele 10.00-14.00.În cadrul acţiunii vor fi prezentate mijloace specifice de intervenţie şi modul de folosire a acestora. De asemenea, vizitatorii vor fi informaţi despre riscurile specifice şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

La 28 februarie, pompierii marchează an de an Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal din 1930, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al României ca Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene.

Scopul acestuia era de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat a fi data de naştere a Protecţiei Civile în România, Apărarea Pasivă devenind o armă de sine stătătoare.

Înfiinţată în cadrul Ministerului de Interne, pe timpul celui de-al II-lea Război Mondial, structura s-a regăsit constituită în Comandamentul Apărării Pasive din Ministerului Aerului şi Marinei, iar în perioada postbelică a fost transferată la Ministerul Forţelor Armate. În anul 1952 structura s-a transformat în Apărarea Locală Antiaeriană şi Comandamentul Apărării Locale Antiaeriene, în a căror componenţă existau statele-majore regionale şi serviciile specializate la localităţi şi unităţi economice.

Începând din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ce duce mai departe tradiţia destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă.

Pe întreg mapamondul, ziua de 1 martie reprezintă ,,ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PROTECŢIEI CIVILE“ conform unei rezoluţii O.N.U. din 1972.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here