
Grupurile de Actiune Locala din judetul Buzau care sunt functionale pot aplica pentru fonduri europene destinate cooperarii cu grupuri locale similare din alte zone din tara sau din alte state UE.
Astfel, reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit au anuntat lansarea sesiunii permanente de primire a cererilor de proiecte pentru Masura 421 – „Implementarea proiectelor de cooperare”. Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, fondurile disponibile pentru Masura 421 sunt de 8.879.074 euro, iar suma nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect este de 200.000 euro. Potrivit aceleiasi surse, depunerea proiectelor pentru Masura 421 se va face la sediile Oficiilor Judetene ale APDRP in intervalul orar 09.00 – 14.00, iar solicitantul de finantare trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent masurii 421.
Prin intermediul Masurii 421 se vor finanta proiecte de cooperare transnationala, intre Romania si alte state membre sau terte, si inter-teritoriala, in cadrul Romaniei, intre GAL si alte grupuri/ parteneriate care functioneaza dupa principiul LEADER, parteneriate public-private care sa aiba un rol activ in dezvoltarea rurala, sa fie organizate pe baza parteneriatului actorilor locali, grupuri de initiativa locala, micro-regiuni si alte parteneriate de tip LEADER.
Shimb de experienta si bune practice
In cadrul LEADER sunt posibile doua tipuri de cooperare: cooperare interteritoriala si transnationala. Cooperare interteritoriala vizeaza colaborarea intre diverse zone rurale din acelasi stat membru, iar cooperarea transnationala consta in cooperarea intre grupuri LEADER din cel putin doua state membre sau intre grupuri din tari terte care au o abordare similara.
Proiectele eligibile pentru sprijin vor fi actiuni comune care pot avea ca obiectiv si constructia institutionala: schimb de experienta si bune practici privind dezvoltarea locala prin publicatii comune, organizarea de evenimente, proiecte de twinning (schimb de manageri de program si de personal) sau lucrari de dezvoltare comune sau coordonate in comun, precum si actiuni de instruire. De asemenea, APDRP mai specifica faptul ca sunt eligibile si costuri ocazionate de pregatirea proiectului.
„In Planul de dezvoltare locala avem deja precontracte cu GAL-uri din Romania si Spania”
Din judetul nostru, reprezentantii GAL-urilor functionale se arata interesati de o asemenea oportunitate, reprezentantii acestora explicand ca in strategiile de dezvoltare a zonelor pe care le reprezinta exista inclusiv propunerea unor colaborari cu grupuri similare din tara si strainatate.
„Colaborarile dintre grupurile de actiune locala sunt prevazute in strategiile de dezvoltare ale GAL-urilor. In Planul de dezvoltare locala avem deja precontracte cu GAL-uri din Romania si Spania. Din pacate, la ora actuala nu avem bani sa aplicam, asteptam niste cereri de plata si in functie de sursele de finantare am putea aplica si noi”, ne-a declarat Eusebiu Dragomir, reprezentantul GAL Valea Buzaului, grup din care fac parte localitatile Viperesti, Cislau, Calvini, Catina, Laposi-jud. Prahova, Panatau, Colti, Gura Teghii, Siriu si Patarlagele care reunesc 35.795 locuitori.
Pe langa grupul de actiune mentionat, in prezent, din Buzau mai sunt functionale GAL-urile Ecoul Campiei Buzaului si GAL Drumul Vinului. Astfel, de oportunitatile de finantare pot beneficia nu mai putin de 32 de comune buzoiene, din GAL Ecoul Campiei Buzaului facand parte comunele Bradeanu, Pogoanele, C.A. Rosetti, Cilibia, Florica, GalbinasI, Gl.Sarat, Gl. Silistea, Largu, Luciu, Padina, Tintesti, Rusetu si Ciocile ( jud. Ialomita) si totalizeaza o populatie de 50.676 de locuitori. Din GAL Drumul Vinului fac parte comunele Breaza, Costesti, Gheraseni, Gura Vadului-jud. Prahova, Merei, Pietroasele, Naeni, Sahateni, Stalpu, Ulmeni si Vernesti, cu o populatie de 44.713 locuitori.