Trei dintre cele mai importante masuri de accesare a fondurilor europene din PNDR, respectiv „Investitii in exploatatii agricole”, „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” si „Instalarea tinerilor fermieri”, urmeaza sa fie deschise in luna martie.
Potrivit unui calendar stabilit de Ministerul Agriculturii, noua sesiune de depunere a proiectelor deschisa in luna martie va include submasurile 4.1 – “Investitii in exploatatiile agricole”, Submasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si Submasura 6.3 – “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
Lista masurile de finantare cu fonduri europene care urmeaza sa fie deschise in luna Martie:
Masura 4.2 – “Schema de minimis”
Submasura 4.1 – “Investitii in exploatatiile agricole”
Submasura 4.1a – “Investitii in exploatatii pomicole”
Submasura 4.2 – “Sprijin pentru investitii in prelucrarea/comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole”
Submasura 4.2a – “Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”,
Submasura 4.3 – “Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice”
Submasura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”
Submasura 6.3 – “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”
Submasura 6.4 – “Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”
Masura de “Consiliere in implementarea planului de afaceri”
Masura de Formare profesionala pentru fermieri, in special beneficiarii SM6.1 si S6.3
Submasura 4.2 – Schema de minimis pentru consultanta pentru pregatirea proiectelor de investitii finantateprin schema GBER
Submasura 7.2 – “Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica”
Submasura 7.6 – “Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”
De curand, AFIR a publicat pe propriul site varianta consultativa a Ghidurilor Solicitantului pentru o serie de submasuri de finantare din cadrul PNDR 2020. Potrivit legislatiei, perioada aferenta consultarii publice este de 10 zile, urmand apoi ca variantele finale ale Ghidurilor sa fie puse la dispozitia fermierilor.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a inchis in data de 18 decembrie 2015 ultimele sesiuni de primire a proiectelor de investitii aferente submasurilor de finantare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020 deschise anul trecut.
Fermierii care au reusit sa obtina finantare in 2016 au primit deja o a doua transa de plata din fondurile europene nerambursabile. Mai exact, este vorba de 225 de beneficiari ai Submasurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Valoarea totala nerambursabila a platilor se ridica la aproximativ 6,9 milioane de euro. Aceste plati se adauga celor efectuate in prima transa catre 124 de tineri fermieri, beneficiari ai sM 6.1, care au primit deja fonduri europene nerambursabile in valoare totala de 3,9 milioane de euro.
O alta submasura pentru care au fost depuse cereri de plata si urmeaza sa se efectueze plati este submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Astfel, 164 de beneficiari ai acestui tip de sprijin vor primi in curand plati in valoare de 246.000 euro.
De asemenea, 121 de beneficiari ai submasurii 19.2 „Sprijin pentru implementarea actiunilor in cadrul strategiei de dezvoltare locala” din cadrul axei LEADER vor primi fonduri europene nerambursabile in valoare de circa 612.000 euro.
O valoare ceva mai mica, de aproximativ 9.500 euro urmeaza sa fie platita unor beneficiari ai Submasurii 9.1 „Infiintarea grupurilor de producatori”, potrivit unui comunicat AFIR.
Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.
In perioada 25 martie 2016 (cand a fost deschisa prima sesiune de primire a proiectelor prin PNDR 2020) si pana la 18 decembrie 2015, AFIR a primit 7.697 de cereri de finantare. Valoarea totala a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de peste 1,55 miliarde de euro, potrivit AFIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.