formAngajatii nu isi vor mai putea deduce anumite cheltuieli, incepand din 5 august, dupa ce Guvernul a eliminat din Codul fiscal, printr-un act normativ publicat vineri, prevederile care permiteau acest lucru.

Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 16/2013, publicata in 2 august.

Printre altele, ordonanta abroga art. 581 din  Codul fiscal.

5. Articolul 581 se abroga.

Art. 5 din OG nr. 16/2013

Acest articol din Codul fiscal dadea posibilitatea salariatilor sa isi deduca din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, in limita a 300 de lei pe an, cheltuielile efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Abrogarea acestei dispozitii se face incepand din 5 august, cand art. 5 din OG nr. 16/2013 intra in vigoare.

Ce se intampla cu cheltuielile efectuate deja?

OG nr. 16/2012 stabileste ca pentru cheltuielile efectuate in perioada 1 ianuarie – 5 augsut 2013 pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ se aplica reglementarile in vigoare la data efectuarii cheltuielilor.

Astfel, din veniturile impozabile din salarii obtinute la functia de baza, aferente anului 2013, pot fi deduse cheltuielile efectuate de la 1 ianuarie si pana in 5 august, in limita unei sume maxime de 300 lei.

Pentru a solicita aceasta deducere, contribuabilii trebuie sa depuna la Fisc formularul 230 fie direct la registratura, fie prin posta cu scrisoare recomandata.

Formularul se completeaza in doua exemplare, unul pentru autoritatea fiscala, iar celalalt ramane la contribuabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here