declaratii_4Persoanele fizice supuse verificarii fiscale vor trebui sa depuna o declaratie de patrimoniu si de venituri la organele fiscale, potrivit unor reglementari din Codul de procedura fiscala aprobate la finalul lunii ianuarie, refuzul completarii documentului fiind sanctionat cu o amenda care poate ajunge si la 50.000 de lei. Modelul formularului a fost publicat luni in dezbatere publica de Finante.

Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OG nr. 8/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

Printre altele, actul normativ introduce o noua obligatie declarativa pentru persoanele fizice supuse verificarii fiscale.

Va reamintim ca potrivit Codului de procedura fiscala, organul fiscal are dreptul de a controla daca o persoana are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscala prealabila documentara a ansamblului situatiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit. Orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata se impun cu o cota de 16% aplicata asupra bazei impozabile ajustate pe baza procedurilor si metodelor indirect de reconstituite a veniturilor sau cheltuielilor. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.

Daca organul fiscal constata o diferenta semnificativa intre, pe de o parte, veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit si, pe de alta parte, situatia fiscala personala, acesta continua verificarea prin comunicarea avizului de verificare si stabileste baza impozabila ajustata prin utilizarea metodelor indirecte.

Diferenta este semnificativa daca intre veniturile estimate calculate in baza situatiei fiscale personale si veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit este o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei.

In situatia in care organul fiscal constata diferente semnificative, acesta solicita contribuabilului prezentarea, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sanctiunea decaderii, de documente justificative sau alte clarificari relevante pentru situatia sa fiscala.

Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singura data, la la solicitarea justificata a contribuabilului, cu acordul organului fiscal.

Ce se va raporta in plus la Fisc

De la 1 februarie contribuabilii supusi verificarilor fiscale prealabile trebuie sa prezinte, la solicitarea organelor fiscale, o declaratie de patrimoniu si venituri.

Formularul trebuie depus la Fisc fie in 15 zile, daca solicitarea declaratiei are loc in perioada verificarii sau in 60 de zile, in cazul in care solicitarea documentului de catre autoritati are loc odata cu comunicarea avizului de de verificare.

„Elementele de patrimoniu si de venituri ce trebuie declarate de persoana supusa verificarii, precum si modelul declaratiei se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice”, se mai precizeaza in OG nr. 8/2013.

Nedepunerea acestei declaratii de patrimoniu in termenul prevazut de Codul de procedura fiscala constituie contraventie si  se sanctioneaza, conform noilor reguli introduse, cu o amenda cuprinsa intre 10.000 de lei si 50.000 lei.

Ministerul Finantelor a publicat marti un comunicat de presa prin care precizeaza ca solicitarea depunerii acestei declaratii de patrimoniu si venituri nu se va face catre toate persoanele fizice si nici macar catre toate persoanele fizice independente supuse inspectiei fiscale obisnuite, ci numai catre acele persoane fizice care in urma verificarilor prealabile prezinta discrepante majore intre acumularile de avere si veniturile declarate.

Modelul declaratiei introduse in Codul de procedura fiscala a fost lansat in dezbatere publica de Finante.

Printr-un proiect de ordin publicat luni, MFP a stabilit ce elemente de patriomoniu si ce venituri trebuie sa declare persoanele fizice care sunt verificate fiscale.

Astfel, elementele de patrimoniu ce trebuie raportate sunt:

1. Bunuri imobile: terenuri, cladiri si alte bunuri imobile;

2. Bunuri mobile, si anume:

•           mijloace de transport (terestre/navale/aeriene) inmatriculate/inregistrate;

•           bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, antichitati, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare de achititie insumata depaseste 15.000 lei;

•           animale, inclusiv animale de rasa sau care participa la competitii/curse, a  caror valoare insumata depaseste 15.000 lei;

•           active financiare:  conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de  economisire si investire, dar si plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate;

•           alte bunuri, titluri si/sau detineri a caror valoare individuala depaseste 10.000 lei;

•           polite de asigurare, cu exceptia asigurarilor de raspundere civila auto;

•           cheltuieli:  cheltuieli personale, cheltuieli cu persoanele aflate in intretinere;

•           datorii.

Atentie! Conform reglementarilor aflate in dezbatere publica, elementele de patrimoniu se declara pe fiecare categorie indiferent de locul situarii, in tara sau in strainatate.

De asemenea, persoanele fizice supuse verificarilor fiscale vor trebui sa raporteze si mai multe categorii de venituri, si anume:

•           venituri realizate pentru care se aplica regimul de retinere la sursa a impozitului;

•           venituri realizate care nu sunt impozabile;

In mod similar cu elementele de patrimoniu, si veniturile trebuie declarate pe categorii si sursa de venit, indiferent de locul situarii, in tara sau in strainatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.