
Firmele care folosesc lucratori la negru risca sa le fie stopata activitatea de catre inspectorii muncii, conform unei noi Ordonante de Guvern. Mai mult decat atat, patronii vor putea fi sanctionati cu 20.000 lei pentru fiecare lucrator fara acte.
Pana in prezent, patronii riscau inchisoarea si amenzi mult mai mici. Adesea, recunosc autoritatile chiar intr-un document oficial, patronii primeau sanctiuni de 1.000 de lei. Cat despre inchisoare, din cele 350 de cazuri depistate in ultimul an si jumatate, in peste 90% dintre ele se ajungea la neinceperea sau incetarea urmarii penale, potrivit StirilorPro TV.
Masura ar avea drept scop combaterea muncii nedeclarate si ar fi insotita de majorarea drastica a amenzilor si de realizarea unei baze de date cu toti lucratorii din domeniile cu risc mare de munca la negru, in care sa figureze datele personale ale unor astfel de angajati si chiar fotografiile acestora.
In plus, „angajatorii vor fi obligati sa-si actualizeze informatiile odata cu angajarea/concedierea de personal si sa notifice autoritatile care administreaza contributiile sociale”, este indicat, in linii mari, planul Executivului de combatere a muncii nedeclarate.
De asemenea, potrivit Avocatnet.ro, autoritatile ar urma sa-si sporeasca eforturile si in ceea ce priveste evaziunea. „Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat.
Este necesara cooperarea interinstitutionala consolidata in scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanta pentru ANAF, cu tinte trimestriale si masuri corective automate la derapajele de la tinta stabilita, precum si un program de reducere a muncii la negru”, mai este explicat in programul de guvernare.
In prezent, Codul Muncii stabileste ca primirea la munca a maximum cinci persoane fara a incheia cu acestea contracte individuale de munca este o fapta ce se pedepseste cu amenda intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare individ.
De exemplu, daca un inspector de munca identifica trei persoane care lucreaza la negru, angajatorul risca o amenda minima de 30.000 de lei si una maxima de 60.000 de lei.