lunguPrimarul oraşului Nehoiu, Florentin Lungu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese.  Florentin Lungu a fost administrator al societăţii comerciale S.C. „P.” S.R.L. până la data de 03.07.2012. Când a ajuns primar, Lungu a dispus achitarea facturilor către propria firmă. 

Potrivit procurorilor, Florentin Lungu, primarul orașului Nehoiu, a dispus plata a sumei de 273.735 lei către S.C. „P.” S.R.L., societate al cărei asociat unic era și este, în baza unui contract de achiziție publică de lucrări încheiat cu Primăria Orașului Nehoiu în anul 2008, constând în efectuarea de lucrări de reparații la Policlinica orăşenească.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LUNGU FLORENTIN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

I. Inculpatul Lungu Florentin, în calitate de primar al orașului Nehoiu, a dispus plata prioritară a sumei de 273.735 lei către S.C. „P.” S.R.L., societate al cărei asociat unic era și este, în baza unui contract de achiziție publică de lucrări încheiat cu Primăria Orașului Nehoiu în anul 2008, constând în efectuarea de lucrări de reparații la Policlinica orăşenească. Trebuie menţionat faptul că, până la data de 03.07.2012, de când a început să exercite funcţia de primar, inculpatul deţinea calitatea de administrator al societăţii comerciale.

Conform probatoriului administrat în cauză a rezultat că plata către executantul lucrărilor s-a realizat în 5 tranşe prin 3 compensări, o plată din fonduri proprii, iar ultima tranşă printr-o convenţie de împrumut de la Ministerul Finanţelor Publice, asumat de Primăria Nehoiu, act semnat de inculpat, în calitate de primar.

Actele de urmărire penală au mai stabilit faptul că inculpatul Lungu Florentin, deşi avea calitatea de asociat unic al S.C. „P.” S.R.L., aflându-se în conflict de interese, a semnat personal în calitate de primar al oraşului Nehoiu, acordurile încheiate pentru stingerea obligaţiilor de plată ale S.C. „P.” S.R.L. la bugetul de stat, acorduri înregistrate la primărie şi semnate de către administratorul societăţii.

Împrumutul solicitat Ministerului Finanţelor Publice, pentru a fi aprobat de către Consiliul Local al Oraşului Nehoiu, a fost iniţiat chiar de către inculpat, deşi factura emisă nu reprezenta o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, neputând fi astfel considerată plată restantă, respectiv arierat. Această situaţie era cunoscută de către inculpat, întrucât, printr-o sentinţă comercială se stabilise în mod irevocabil că S.C. „P.” S.R.L., în calitate de creditor, nu a confirmat finalizarea lucrărilor contractate, factura fiind emisă cu nerespectarea prevederilor contractuale, neîndeplinind, condiţiile pentru punerea în plată.

Referatul iniţiat de către inculpat şi supus aprobării Consiliului Local al Oraşului Nehoiu a fost aprobat prin Hotărârea din 18.02.2013 în conţinutul căreia era menţionată calitatea de iniţiator a inculpatului.

În cuprinsul referatului de aprobare s-a înscris şi suma rămasă de achitat către S.C. „P” S.R.L. în valoare de 192.505 lei, împrejurare care conduce către concluzia că inculpatul a urmărit şi obţinut prin această decizie un beneficiu pentru societatea la care era asociat unic.

Modul în care a acţionat inculpatul se circumscrie noţiunii de participare la luarea unei decizii în sensul că, în calitate de primar, a iniţiat referatul sus-menţionat, acesta fiind esenţial în formarea deciziei luată de către Consiliul local.

II. La data de 30.10.2012, inculpatul Lungu Florentin, în calitate de primar al oraşului Nehoiu, a semnat personal un contract încheiat între Primăria Orașului Nehoiu și o societate comercială reprezentată de B.E.I., în calitate de administrator, având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea unei lucrări de reabilitare a Policlinicii orășenești, în valoare totală de 72.550 lei.

Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit că administratora firmei figura și ca angajat, încă din anul 2010, la societatea comercială la care inculpatul era asociat unic. Prin atribuirea contractului sus-menționat, inculpatul a creat astfel un folos material pentru B.E.I., persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Ploieşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.