Autoritatile din cadrul Directiei de Sanatate Publica Buzau au inchis, ieri, focarul de hepatita de tip A care a izbucnit in cartierul Simileasca, in luna septembrie. Medicii au declarat lichidat focarul dupa ce nu s-a mai inregistrat nici un caz nou de boala in ultimele 45 de zile.
Primul caz de imbolnavire de hepatita A a izbucnit la inceputul lunii septembrie, anul trecut iar de atunci s-au inregistrat 24 de cazuri de boala, in special in randul copiilor mici si elevilor. Mai exact, s-au imbolnavit de boala mainilor murdare 6 copii cu varsta intre 1 si 4 ani, 16 intre 5 si 9 ani, iar doi cu varste intre 10 si 19 ani, ultimul caz fiind semnalat pe 27 noiembrie, anul trecut. Toti bolnavii au prezentat forme usoare si medii de boala, au necesitat internare si au fost externati vindecati.
Majoritatea copiilor care au fost diagnosticati cu boala mainilor murdare sunt prescolari de la gradinitele numarul 10 si 11 si elevi de la Scoala nr. 14. Pentru prevenirea unui numar si mai mare de imbolnaviri, autoritatile medicale au dispus vaccinarea tuturor persoanelor care riscau sa contracteze virusul, in total fiind imunizate in ultimele luni aproape 120 de persoane. Medicii s-au confruntat insa si cu refuzul venit din partea unor parinti care nu au fost de acord cu vaccinarea copiilor lor.
Pana acum, medicii nu au stabilit cauza care a dus la aparitia focarului de hepatita A in cartierul Simileasca, precizand doar ca virusul hepatic s-a transmis pe cale digestiv, prin mecanism fecal-oral.
Dupa stingerea focarului din Buzau, autoritatile DSP mai au in monitorizare un singur focar de boala existent la Ramnicu Sarat unde afectiunea virala a facut victime tot in randul prescolarilor si elevilor.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.