Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul medicului Venera Acsinte, actual șef serviciu Control în sănătate publică și fost director coordonator/executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Buzău.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 septembrie 2009 — 31 august 2012, întrucât a deținut simultan calitatea de funcționar public în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Buzău și funcția de director al școlii Postliceale Sanitare Buzău, încălcând astfel dispozițiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Secțiunea a 5-a din Legea nr. 161/2003”, se precizează în comunicatul ANI care a anunțat constatarea stării de incompatibilitate în cazul altor doi funcționari publici.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, a mai anunțat ANI. Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale: art. 94, alin. (2), lit. a) din Secțiunea a 5-a din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităților sau instituțiilor publice’; — art. 95, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ‘Nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcționarii publici respectivi sunt soți sau rude de gradul I”; art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special, potrivit fișei postului”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind (…) starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…) Persoana (…) față de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, mai precizează ANI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.