Ieri a avut loc deschiderea unuia dintre cele mai importante proiecte educaționale ale IICCMER adresate mediului universitar. Scopul proiectului Universitatea de Vară (ajunsă la ediția a XV-a) este de a le oferi studenților un cadru de dialog cu cercetători avizați ai istoriei comunismului românesc și est-european, cu personalități, cu martori și victime ale sistemului represiv comunist.
Evenimentul, organizat de ?????????? ?? ??????????? ? ???????? ???????????? ?̦? ??????? ???????? ????̂???? (IICCMER), în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Consiliul Județean Buzău, Primăria Râmnicu Sărat, Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” Ramnicu Sărat, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Ramnicu Sărat, Cei de la ARTIS, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Vrancei și Noir Coffee Roasters, se desfășoară până pe data de 25 august.
Timp de 5 zile, 20 de studenți vor participa la 11 ateliere de lucru (susținute de specialiști în istoria comunismului românesc), la 3 proiecții cinematografice tematice (susținute de Asociația Artis) urmate de sesiuni Q&A, la 2 lansări de carte și o expoziție realizată de Muzeul Național Cotroceni.
Parteneri: Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Universitatea „Petre Andrei” Iași, Consiliul Județean Buzău, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat.
<<„Viața cotidiană în comunism” – o temă de discuție ce stârnește amintiri intense pentru cei ce am văzut, simțit și trăit comunismul.
Ceea ce mă bucură foarte mult este că văd tineri dornici să cunoască istoria României, lecție absolut necesară pentru a ști cum să te raportezi la poporul tău și să eviți greșelile trecutului.
A avut loc astăzi (n.r. ieri) deschiderea Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, unde tineri și specialiști vor dezbate și vor așeza sub lupa democrației tot ce a însemnat viața cotidiană în comunism și efectele unui regim totalitar asupra poporului român.
Este o lecție de democrație ce sunt sigur că va deveni un reper pentru tinerii noștri și pentru care mulțumesc Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat!>>” , a transmis președintele Consiliuluio Județean, Petre Emanoil Neagu.
,,A fost o onoare să particip, duminică, la deschiderea celei de-a XV-a ediții a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, eveniment organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului ce aduce în prim-plan o temă de o importanță covârșitoare: ‘Viața Cotidiană în Perioada Comunismului’, un bun prilej de a privi retrospectiv asupra modului în care oamenii au trăit și au interacționat într-un regim care a schimbat fundamental cursul societății noastre.
Viața de zi cu zi în comunism a fost un tablou complex, alcătuit din nuanțe întunecate, un amalgam de restricții și confruntări.
Regimul comunist a manipulat nu numai viața cotidiană, ci și cultura și literatura, în încercarea de a-și consolida puterea. În această situație au ajuns până și Mihai Eminescu și a sa opera. Mihai Eminescu nu a fost interzis, dar biografia și opera sa au fost atent „aranjate” de regim. Astfel, viața și opera lui Mihai Eminescu au fost distorsionate pentru a servi intereselor propagandei comuniste. Bibliografia poetului a fost simplificată și redusă la teme și motive de factura comunistă.
Într-un astfel de context, Școala de Vară de la Râmnicu Sărat aduce în lumină nu doar trecutul, ci și importanța de a înțelege ce a fost atunci, pentru a nu repeta niciodată asemenea erori, pentru a nu mai ajunge vreodată într-o asemenea situație.
Să ne deschidem mințile și inimile pentru a înțelege mai bine de unde venim și încotro ne îndreptăm ca societate!” , a declarat prefectul Daniel Țiclea.