Șeful de la Casa Albă, Leonard Dimian, continuă seria atacurilor legate de depozitarea ilegală a deșeurilor din județul Buzău, aducând în atenția opiniei publice cazuri concrete de pe raza comunei Beceni.În plus, prefectul declară că, prin cele semnalate în ultima perioadă, ar fi deranjat persoane importante, care au lăsat de izbeliște problematica de mediu. Leonard Dimian mai precizează că a transmis la DNA materiale care ar dovedi complicitatea Gărzii de Mediu în fenomenul depozitării ilegale a gunoaielor.  Așa cum am transmis public în repetate rânduri, canalele de comunicare ale Instituției Prefectului sunt asaltate de plângerile și sesizările cetățenilor din județul Buzău cu privire la încălcarea legislației de mediu, depozitarea neconformă a gunoaielor și incendierea ilegală a acestora, deversarea neautorizată a apelor menajere în apele curgătoare, îngroparea resturilor animaliere etc. Buzoienii reclamă, pe bună dreptate, delăsarea, neimplicarea și chiar complicitatea autorităților administrației publice locale și instituțiilor de specialitate ale Statului.
În conformitate cu angajamentul luat de Prefectul Județului Buzău, Leonard Dimian, de a proritiza acțiunea de protejare a drepturilor cetățenilor și demersurile pentru o atitudine vigilentă a autorităților față de necesitatea vitală de a proteja mediul înconjurător, Instituția Prefectului a continuat acțiunile de verificare a celor sesizate de cetățenii buzoieni.
Astfel, în data de 08.08.2020, prefectul Leonard Dimian a trimis în comuna Beceni o echipă de la Instituția Prefectului cu misiunea de a verifica la fața locului mai multe sesizări primite de la localnici. Realitatea de la fața locului, surprinsă în fișierele video atașate, este tulburătoare: munți de gunoaie depozitate ilegal în mai multe locuri, igienizarea precară a perimetrului stației de epurare și, poate cel mai grav, deversarea neautorizată a apelor menajere direct în râul Slănic.Legat de ultimul aspect, opinia publică trebuie să cunoască faptul că stația de epurare din Beceni este nefuncțională, iar din imaginile filmate pe 8 august reiese clar că din stație sunt deversate ape menajere. La acest aspect merită adăugat faptul că din sesizările cetățenilor din Beceni reiese că responsabilii Primăriei Beceni descarcă vidanjele cu apele menajere colectate pe teritoriul comunei și le deversează în emisar.
Aspectul privitor la gunoaiele filmate pe 8 august trebuie privit în corelație cu numeroasele incendii din Beceni, cu autori niciodată identificați.Din verificările întreprinse pe această linie, este greu de presupus că nu există o legătură bine stabilită procedural între depozitarea neconformă a gunoaielor, incendierea lor ”accidentală” și intervenția de fiecare dată tardivă a Serviciului voluntar pentru situații de urgență, constituit la nivel local prin grija Primăriei.De asemenea, menționăm că sesizările transmise de Instituția Prefectului către Garda Națională de Mediu, în urma mai multor plângeri transmise cu dovezi clare anexate de cetățeni din comuna Beceni, s-au soldat cu vizite în teren ale organelor centrale de control care au constatat că nu pot fi identificate urme ale aspectelor sesizate. Din mărturiile pe care le avem la dispoziție, factorii locali de decizie află rapid de controalele programate de la București, se mobilizează exemplar și înlătură, de regulă prin îngropare, orice gunoi depozitat neconform în comună. Tot ansamblul de realități și de aspecte descrise mai sus nu putea fi făcut posibil fără complicitatea Gărzii de Mediu Buzău, singura instituție cu rol de control pe această linie. Acest adevăr este atât de clar, atât de evident, având în vedere faptul că aproape tot județul este marcat de depozitarea neconformă a gunoaielor, încât este aproape imposibil să susții că responsabilii Comisariatului Județean și-au îndeplinit obligațiile legale ce le reveneau pe această linie.
Având în vedere cele prezentate, Prefectul Județului Buzău va cere în regim de urgență, prin intermediul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, un control de specialitate la fața locului, care să constate proporțiile agresiunii asupra mediului prin poluarea râului Slănic și, prin intermediul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Buzău, o verificare amplă și, de această dată, corectă și legală, a modului particular în care autoritatea publică locală din comuna Beceni a înțeles să gestioneze problema salubrizării.
Prefectul Leonard Dimian a făcut următoarea declarație legată de cele prezentate mai sus:”Din momentul în care atribuțiile de prefect m-au adus în contact cu problemele de mediu din Buzău și am demarat acțiuni de verificare și control în legătură cu aceste aspecte, senzația mea a fost că am deranjat un cuib de viespi. Prin urmare, am devenit ținta atacurilor continue ale unei grupări care, de foarte mulți ani, «are grijă de mediu» și «este singura care cunoaște problematica specifică», în așa manieră încât Buzăul a devenit un județ fruntaș în România în ceea ce privește încălcarea legislației de mediu. Există o complicitate extrem de bine construită între agresorii privați ai mediului, autorități locale și, mai ales, Garda de Mediu, ca organ de control pe această tematică. Dovezile numeroase strânse în acest sens au ajuns deja la Direcția Națională Anticorupție. Am încredere că instituțiile Statului sunt conștiente de gravitatea aspectelor semnalate”. , se menționează într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Buzău.

1 COMENTARIU

  1. Mafia gunoaielor și a abatoarelor, patronată de familia Ichim a fost lăsată să vămuiască tot în acest județ și să șantajeze cu amenzi pe toți primarii! Au dat daună totală cetățenilor. Nimeni nu poate cuantifica urmările asupra sănătății publice, dar cu solul infectat și cu apele otrăvite de deversări toxice e clar că nu ne este bine! Felicitări pentru implicare prefectului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.