Biroul de presă al Jandarmeriei buzoiene a ales să prezinte „O zi din viata jandarmilor montani”, prin relatarea intervențiilor avute într-una din zilele de weekend.
„Ora 08.00 – jandarmii montani din cadrul postului Nehoiu verifică încă o dată materialele de intervenție și le fixează în autospecială , apoi pornesc în patrulare către zona barajului Siriu, unde încep să sosească deja grupuri mari de persoane.
Ora 10.00 – jandarmii se alătură grupurilor de voluntari atât din rândul autorităților la nivel județean, cât și reprezentanți ai societății civile, în ampla acțiune de ecologizare din zona acumulării Siriu „PETscuit”.
Ora 14.00 – se încheie activitatea de voluntariat, patrula începe deplasarea către Cascada Cașoca, unde este semnalată prezența numeroși turiști, jandarmii montani informând persoanele prezente în zonă despre avertizările meteo emise pentru zona respectivă, și anume COD PORTOCALIU între orele 14:10-15:15 averse 35…40 l/mp descărcări electrice, grindină, vijelie.
Ora 15.30 – patrula de jandarmi este informată de dispeceratul I.J.J. despre un apel prin SNUAU 112 prin care se sesiza faptul că patru persoane au rămas blocate cu mașina în zona Lacul Vulturilor, comuna Siriu. Imediat, începe deplasarea către zona indicată.
Ora 19.30 – după traseul anevoios pentru sprijinirea turiștilor aflati în dificultate, jandarmii montani sunt direcționați către zona Chirlești, oraș Nehoiu, unde o femeie sesizează prezența unei ursoaice cu doi pui.
Ora 20.00 – ora la care jandarmii ar fi trebuit să încheie misiunea de patrulare, însă sunt obișnuiți cu situațiile neprevăzute care impun prelungirea programuluinormal de lucru, activitatea lor continuând în Chirlești, monitorizând zona pentru a verifica dacă animalele sălbatice revin în apropierea localității.
Ora 21.00 – patrula se deplasează către sediul postului pentru ieșirea din serviciu, însă este din nou apelată de dispecerat, de această data deplasandu-se pe DN 10 la limita cu județul Covasna, unde a fost semnalată prezența unui pui de urs.
Ora 23.00 – după ce animalul sălbatic a fost îndepărtat către zona împădurită, jandarmii ajung în sfârșit la sediul postului unde întocmesc documentele specifice misiunilor pe care le- au executat, apoi se deplasează către domicilii, unde prima grijă este să se asigure că telefoanele mobile sunt încărcate și volumul de apel este la un nivel ridicat pentru că ei, jandarmii montani, știu cel mai bine cât de important este să aibe asigurate mijloacele de legătură astfel încât să intervină rapid pentru a-și îndeplini menirea și anume de a ajuta persoanele aflate în situații dificile.” , au transmis oficialii IJJ Buzău.