Sute de cartușe, muniție neexplodată din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost descoperite de doi căutători de comori, în comuna Pardoși, fiind anunțată Poliția. La fața locului au fost chemați specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău. 

“I.S.U. Buzău a fost anunţat în după-amiaza zilei de 09.08.2020, prin sistemul unic de urgență 112, referitor la faptul că în localitatea Costomiru, comuna Pardoși, judeţul Buzău au fost descoperite câteva elemente de muniţie neexplodată. La faţa locului s-a deplasat echipa pirotehnică care a identificat un număr de 430 de cartușe calibrul 7,62mm. În continuare s-au luat măsuri pentru izolarea zonei, acţionându-se pentru ridicarea şi transportul acestora în vederea distrugerii controlate. De asemenea, întregul perimetru a fost cercetat, nemaifiind găsite alte elemente de muniţie.În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul.

De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:
⚠️să nu le atingă, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost descoperite;

⚠️să nu le introducă în foc;

⚠️să nu încerce să demonteze focoasele sau alte elemente componente;
⚠️să nu ridice, să nu transporte şi să nu introducă muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;

⚠️să nu folosească muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;

⚠️în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, să nu permită accesul, să nu facă focul şi să nu execute lucrări de îmbunătăţiri, săpat;

⚠️să nu lăse copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.” , se menționează într-o informare a ISU Buzău.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.