
Se spune „Ai scris de medic”, atunci când vrei să-i transmiți cuiva că nu înțelegi ce a scris. Mulți dintre noi ne-am confruntat cu această problemă, când am primit o fișă de la un medic, încercând apoi să ne descurcăm cum putem, dacă nu am avut ,,curajul” să întrebăm medicul ce a scris, dincolo de ceea ce am dialogat cu doctorul despre un diagnostic, o rețetă sau rezultatele unor analize. Apoi, la farmacie, am avut episoade în care farmacista a intuit ce medicamente sunt prescrise, după ce le-am precizat diagnosticul.
Zilele acestea, o fotografie cu o fișă de consultație ar putea fi încadrată, fără echivoc, la capitolul ,,Chiar nu pot înțelege ce e scris!”.
Într-o postare pe facebook (vezi AICI), o buzoiancă dă exemplul unei fișe întocmite în urma unei investigații RMN realizate la o clinică privată din Buzău, semnalând faptul că scrisul medicului chiar nu poate fi ,,descifrat”. Autoarea postării precizează că pacientul a plătit 150 de lei pentru acest serviciu, însă reclamă modul în care este scrisă fișa de consultație.
Fotografia a fost distribuită de zeci de buzoieni pe rețeaua facebook, fiind comentată inclusiv de reprezentanții SANITAS Buzău, care susțin, și cu acestă ocazie, că este necesară digitalizarea (și) în privința emiterii acestor rezultate la analize:
,,Problema este reală, de aici de la noi din Buzău, iar pacienta a plătit 150 lei pentru consultație. Citiți comentariile postării originale.
Aloo, domnilor guvernanți, hai cu digitalizarea! (…) E simplu: sesizare la Colegiul Medicilor sau și mai bine la Protecția Consumatorului, ca aici se lasă și cu amenzi. Dacă tot am fost amenințați, haideți să le arătăm și reversul medaliei, nu? Să fie clar: SANITAS reprezintă și medicii, dar aici e vorba de altceva. Ne punem în locul pacientului și, sincer, nu ne-am simți bine deloc, dacă am fi tratați așa.„, sunt reacțiile sindicaliștilor, într-o postare la care a comentat și medicul stomatolog buzoian Mădălina Constantinescu, fost președinte al Crucii Roșii Buzău, în prezent cu activitate în Franța:
,,Dacă este real, este absurd! Totul trebuie scris la calculator, rezultate interpretate, rețete, etc, inclusiv codul de parafa trebuie să intre automat în sistem și să se termine cu „așteptatul ” rețetelor, stai că nu e medicul să semneze sau exemplul de mai sus și alte piedici de genul.
Așa trebuie să arate o rețetă în sec XXI.

În stânga sus sunt datele medicului, în dreapta datele pacientului, etc.„ , a comentat dr. Mădălina Constantinescu.