Astăzi, a avut loc prima ședință din acest an a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ședință în cadrul căreia, printre altele, a fost prezentată evaluarea activității desfășurate de C.J.S.U., pe parcursul anului 2023.

,,Activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău în anul 2023 a urmărit eficientizarea acțiunilor de prevenire și de creștere a capacității de reacție în situații de urgență a tuturor stucturilor cu atribuții din cadrul Sistemului Județean de Management al Situațiilor de Urgență, iar rolul asumat ca prioritate pe agenda zilnică a fost apărarea vieții și sănătății populației, a mediului înconjurător, a valorilor materiale pe timpul producerii unor situații de urgență, precum și restabilirea rapidă a stării de normalitate. La finalul prezentării, prefectul județului i-a felicitat pe salvatorii buzoieni, care acționează zilnic și răspund eficient în cazul unor situații de urgență, apreciind, totodată, reacția rapidă a tuturor instituțiilor, parte din C.J.S.U., care au intervenit de fiecare dată, prompt și eficient, în sprijinul oamenilor., menționează Biroul de Presă al Casei Albe.

Tot în cadrul ședinței C.J.S.U., directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Buzău, Cristina Ungureanu, a prezentat o informare privind prevenirea afecțiunilor specifice sezonului rece în perioada 2023-2024.

Conform raportului D.S.P., sezonul gripal 2023-2024 este caracterizat de o concurență microbiană specifică sezonului rece, și anume circulația în paralel a coronavirusurilor și a virusului sincițial respirator. Având în vedere că există posibilitatea coinfecțiilor, care de regulă se întâlnesc la persoane imunodeprimate cu afecțiuni cronice preexistente, se generează astfel stări patologice grave și se amplifică riscul de deces.

Până la această dată la nivel județean, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 14.857 de cazuri, astfel:

Sezon 2022-2023

Total

I.A.C.R.S. 19.903 din care internați 559

Pneumonie 3431 din care internați 611

Gripă 491 din care internați 41

Sezon 2023-2024

Total

I.A.C.R.S. 12.257 din care internați 377

Pneumonie 2402 din care internați 484

Gripă 198 din care internați 44 internați

,,Deși, se remarcă o scădere față de sezonul 2022-2023, vigilența măsurilor de monitorizare a fost menținută, în scopul intervenției prompte în orice situație de risc înalt apărută. Comportamentul individual este totuși factorul care contribuie în cea mai mare măsură la creștere numărului de cazuri. Primele măsuri de prevenţie sunt purtarea măştii de protecţie şi dezinfectarea mâinilor, recomandând totodată persoanelor care prezintă simptome specifice bolii să se autoizoleze imediat şi să ia legătura cu medicul de familie. De asemenea, respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise, vaccinarea sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii. , au mai transmis reprezentanții Prefecturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.