Ieri, la sediul Asociației Municipiilor din România, primarii de mari municipii au avut o întrevedere cu Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, întâlnire la care au participat și conducerile celor mai importante companii din țară, care se ocupă cu salubrizarea orașelor și cu reciclarea. Șeful Palatului Comunal, președinte executiv al Asociației Municipiilor din România, a sintetizat concluziile discuțiilor:

1. Sistemul de garanție returnare

Începând cu data de 30 noiembrie 2023 SGR va fi obligatoriu tuturor producătorilor și comercianților, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul României cât și produselor importate sau achiziționate intracomunitar.

2. Taxa pe economie circulară

Primarii de municipii au solicitat menținerea valorii contribuției pentru economia circulară la nivelul actual, respectiv 80 lei sau cel puțin o creștere etapizată anual.

De asemenea, primarii de municipii au propus ca aceste contribuții să fie destinate unor programe de investiții pentru tratarea și selectarea deșeurilor de la nivelul unităților administrative teritoriale.

3. Stadiul desfășurării activităților incluse în componentele PNRR gestionate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În cuvântul meu, am susținut că Ministerul Mediului trebuie să se implice cât mai mult în atingerea țintelor de reciclare ale municipiilor, dând drumul cât mai repede documentațiilor privind finanțarea liniilor de compost.

RER – Sud la Buzău așteaptă deschiderea axei de finanțare pe PNRR, pentru a realiza o linie de compost de 20.000 de tone, fapt care ar contribui decisiv la atingerea țintei de 50% grad de reciclare în municipiul Buzău și la micșorarea substanțială a sumelor ce trebuie plătite ca și taxă pe economia circulară, respectiv 160 lei/tona de deșeuri ce se depozitează la groapa de la Gălbinași.

În același timp, am sesizat domnului ministru faptul că ne-a fost respinsă la finanțarea prin PNRR, împădurirea a peste 90 de hectare pe malul râului Buzău, pentru că împădurirea s-ar face pe teren neproductiv.

Din păcate, legea modificată în acest an, susține că nu poți face împăduriri decât pe teren arabil!

Sper ca prin problemele ridicate de colegii mei primari și de reprezentanții companiilor participante, domnul ministru și echipa sa, să găsească cele mai bune soluții, pentru ca România să nu mai fie pe ultimul loc în Europa și la capitolul economie circulară.

Municipiul Buzău are un program ambițios de a reuși să devină Centrul național al economiei circulare și pentru acest deziderat are în derulare și va avea multe proiecte ce vor face un model din orașul nostru.” , a transmis primarul Constantin Toma, după întâlnirea de ieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.