Ieri a avut loc ceremonia de semnare a contractelor în cadrul Componentei Turism și Cultură din PNRR – Modernizarea și crearea de muzee și memoriale. Unul dintre contracte a fost cel pentru transformarea în muzeu a „Închisorii Tăcerii” din Râmnicu Sărat. La eveniment a participat și premierul Nicolae Ciucă. 

Contractul de finanţare a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu-Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România a fost semnat de ministrul Boloş şi preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Daniel Şandru, suma solicitată pentru proiect fiind de peste 9 milioane de euro.Mă bucur să deschidem împreună linia de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență adresată culturii și creșterii ofertei culturale. Semnăm astăzi contractele pentru două proiecte importante– Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat.

Demersul nostru reprezintă acțiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut și de onorare a memoriei victimelor totalitarismelor. Rolul lor este esențial în educarea tinerei generații în sprijinul adevărului și al valorilor democratice. Astfel de proiecte se înscriu în efortul european de a crea o cultură a comemorării și rememorării, România dovedind că își respectă angajamentele internaționale.

Mai mult decât atât, prin înființarea celor două muzee, care ar fi trebuit create încă din anii 90, statul român îndeplinește o datorie esențială față de victimele Holocaustului și de cele ale regimului comunist, care vor avea astfel o mărturie oficială., a declarat premierul Nicolae Ciucă, la ceremonia de ieri. 

Vezi aici ceremonia de semnare a contractelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.