În perioada 14 – 22 martie, Centrul de Artă Aluniș, prin proiectul de mediu “Viitoruri curate! Nu viituri murdare!”, desfășoară o serie de activități menite să aducă laolaltă autoritățile locale și societatea civilă pentru a trage un semnal de alarmă asupra poluării cu plastic a râului Buzău și a găsi soluții la o mai bună gestionare a deșeurilor în județ.
Cu această ocazie, Centrul de Artă Aluniș a transmis o informare cu privire la activitățile din această perioadă:
Valea Buzăului este motiv de mândrie pentru buzoieni și o atracție turistică de interes național. Loc pitoresc, de poveste și mituri, alimentează gospodării, atrage turiști și iubitori ai sporturilor acvatice, inspiră artiști și este casă pentru numeroase specii de animale și plante.
Din păcate, Valea Buzăului devine Valea Gunoiului datorită unui comportament nociv: aruncarea gunoiului la râu. Poluarea cu plastic a râului Buzău este o amenințare reală la adresa viitorului comunităților străbătute de acest râu și chiar mai departe având în vedere că râul Buzău cară cu sine gunoaiele până la vărsarea în Siret, apoi în Dunăre și mai departe în Marea Neagră. Săptămâna Apelor este un prilej de a evidenția importanța apelor în viața noastră și necesitatea de a le menține curate.
Astfel, săptămâna a debutat cu trei zile de sesiuni de educație de mediu, spirit ecologic și conduită civică cu elevii de la Liceul Teoretic,, Radu Vladescu” din Pătârlagele și Liceul Teoretic ,, Nicolae Iorga” Nehoiu. În cadrul acestor sesiuni elevii au participat la discuții libere cu un expert în probleme de mediu și li s-au prezentat modalități prin care pot contribui la un mediu mai curat, ce pot face acasă și la școală pentru a gestiona cât mai eficient deșeurile și a păstra apele curate. Aceștia au mai învățat despre importanța reciclării, fenomenele încălzirii globale, dar și cât de importantă este natura și dezvoltarea un spirit responsabil.În urma acestor sesiuni mai mulți elevi s-au înscris ca voluntari în proiectul Viitoruri curate! Nu viituri murdare! urmând atât să ia parte și la viitoare acțiuni ale proiectului (dezbateri, ecologizări) cât și să organizeze propriile grupuri de inițiativă locală pentru protecția mediului.
Joi, 17 martie, este o zi în care societatea civilă se întâlnește cu autoritățile locale în cadrul unei dezbateri organizate Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița prin proiectul ProtectStreams4Sea în parteneriat cu Alunis Art Center prin proiectul Viitoruri curate. Nu viituri murdare. Dezbaterea „Bune practici în managementul deșeurilor” va avea loc la
Casa de cultură „George Băiculescu” din Nehoiu începând cu ora 11 și va avea ca invitați reprezentanți ai Consiliului județean Buzău, administrațiilor locale din Pătârlagele, Nehoiu și Siriu, ai mangementului deșeurilor în localitatea Întorsura Buzăului și elevi ai liceelor din Pătârlagele și Nehoiu.
Sâmbătă, 19 martie, Centrul de Artă Aluniș în parteneriat cu Primăria Nehoiu se alătură comunității „Cu apele curate” prin organizarea unei acțiuni de ecologizare a malurilor râului Buzău în dreptul localității Nehoiu, în acele locuri unde au fost identificate locuri cu acumulări de deșeuri, gunoi care la prima viitură va fi luat de apele Buzăului și plimbat din comună în comună până în Siret și mai departe în Marea Neagră. Acțiunea începe la ora 10 din dreptul Sălii Sporturilor Nehoiu și organizatorii îndeamnă locuitorii din împrejurimi să se alăture în număr cât mai mare. Materialele necesare acțiunii (saci, mănuși, apă și gustări) vor fi asigurate de către organizatori. Primăria Nehoiu se va alătura cu 40 de voluntari și un număr mare de elevi de la unitățile de învățământ și-au anunțat prezența la acțiune.
Demarat în 2021, „Viitoruri curate! Nu viituri murdare” este un proiect al Asociației Centrul de Artă Aluniș, parte din programul „Cu Apele curate” dezvoltat de Asociația Mai Mult Verde și implementat cu sprijinul Lidl România.
Proiectul are drept obiectiv reducerea poluării cu plastic pe râul Buzău prin dezvoltarea unei soluții tehnice de colectare automată a deșeurilor pe cursul de apă și prin derularea unei ample campanii de educare și informare în ceea ce privește gestionarea responsabilă a deșeurilor.
Contact:
www.viitoruricurate.ro
facebook @viitoruricurate