Ieri, la Închisoarea Tăcerii din Râmnicu Sărat, a avut loc o manifestare cu ocazia ”Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”, eveniment la care au participat reprezentanți ai Guvernului, ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (I.I.C.C.M.E.R.), ai autorităților din administrația locală, precum și elevi de la mai multe unități de învățământ din Râmnicu Sărat.
ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat o slujbă de pomenire a celor decedați în temnița de la Râmnicu Sărat, iar la crucea ridicată în memoria acestora au fost depuse coroane de flori.
În cadrul evenimentului, președintele I.I.C.C.M.E.R., Daniel Șandru, a anunțat că lucrările de reabilitare a Închisorii Tăcerii de la Râmnicu Sărat ar urma să fie demarate în acest an: “Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi, de la autorităţi centrale la cele locale, pentru că au făcut un efort conjugat şi datorită acestui efort, astăzi, suntem la un pas de a obţine autorizaţia de construcţie de la Primăria Râmnicu Sărat, pentru ca apoi Compania Naţională de Investiţii să poată demara licitaţia şi, tot în acest an, să începem, practic, lucrările de reabilitare a închisorii”.
La rândul său, prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, a subliniat importanța cunoașterii adevărului, a istoriei, aspecte atât de necesare pentru a nu mai repeta greșelile trecutului și pentru a nu mai permite vreodată comunismului să revină: „Nu avem voie să uităm ororile comise în comunism. Chinul suportat de românii torturați în acele vremuri negre ar fi în zadar dacă nu am învăța nimic și nu am duce mai departe povestea celor care au îndurat cu dinții strânși terorile trăite, doar pentru că au avut curajul să spună ce gândesc. Cei care uită trecutul sunt condamnați să-l repete.
Așadar, avem datoria de a nu uita, de a spune adevărul și de a-l arăta tinerilor. Aceasta este metoda pentru ca vremurile tulburi de atunci să nu se mai repete niciodată. Copiii noștri trebuie să știe adevărul despre elitele masacrate în pușcării, pe șantiere, la canal, sau în bordeiele din Bărăgan. Generațiile viitoare trebuie să știe adevărul despre suferințele acestui popor greu încercat de comunism, iar datoria noastră este să păstrăm vie flacăra democrației și dorința de libertate.
Acum suntem liberi și așa trebuie să rămânem.
Comunismul nu trebuie să se mai întoarcă niciodată”.
Sursă foto: Prefectura Buzău