A fost un sfâșit de săptămână plin pentru autorități, dar și pentru localnicii din mai multe comune buzoiene. Ploile abundente din ultima săptămână au creat probleme în mai multe zone ale județului.

Prefectul Județului Buzău, Carmen Ichim, și reprezentanții structurilor MAI și ai autorităților locale s-au deplasat în satul Șuchea, comuna Cănești, unde o viitură puternică a distrus un pod de tuburi de beton de pe Drumul Comunal 94. În urma evenimentului produs în după-amiaza zilei de 29 iunie, traficul auto a fost întrerupt între Șuchea și satele Trestioara, Crevelești și Budești din comuna Chiliile, iar în cursul dimineții următoare, eroziunea continuă a malurilor sub acțiunea șuvoaielor de apă a determinat și întreruperea circulației pietonale, astfel că aproximativ 400 de persoane din cele patru sate au rămas izolate.

De asemenea, în urma precipitațiilor masive și a viiturilor, barajul Izvorul Mocearului din care se asigura apa potabilă pentru 1700 de săteni din Cănești și Chiliile s-a colmatat cu aluviuni, pietriș și resturi vegetale, ceea ce a dus la oprirea furnizării apei pentru consumatorii din zonă.
Pe 30 iunie, la fața locului a ajuns și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, care împreună cu autoritățile buzoiene a stabilit măsurile necesare pentru remedierea problemelor apărute: aducerea de utilaje și lucrători pentru refacerea podului de tuburi peste râul Sărățel, asigurarea unui transport de 2600 litri de apă minerală din rezerva de stat a Guvernului și distribuirea acesteia către localnici, precum și dislocarea unui număr de aproape 100 de cadre ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău și Diviziei 2 Infanterie ”Getica” și pompieri, cu uneltele necesare și motopompe, care să efectueze decolmatarea bazinului de apă potabilă.
Șase ore mai târziu, a fost reluat traficul auto între Șuchea și Trestioara și pietonal către celelalte două sate, Crevelești și Budești, iar trei utilaje acționează în continuare pentru refacerea căii de rulare a mașinilor pe DC 94.
În cursul serii de duminică, militarii care au primit și sprijinul unor localnici au raportat încheierea operațiunii de decolmatare a sursei de apă potabilă Izvorul Mocearului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.