Plantatiile de aronia au inceput sa devina niste idei de afaceri tot mai interesante pentru cei care isi doresc sa inceapa o activitate in domeniul agricol, mai ales ca veniturile obtinute pot fi destul de mari. Un exemplu in acest sens este si cel al unui tanar din comuna Glodeanu-Silistea, judetul Buzau, care a infiintat, acum 4 ani, prima sa cultura de aronia, pe o suprafata de 5.000 mp. Desi nu a fost ferit de probleme, micul fermier a invatat singur despre cum se cultiva aronia. Rezultatul? Plante viguroase, sanatoase, cu o productie de circa 1 kg pe tufa, in al patrulea an de plantatie.

„Ideea de a incepe o activitate agricola a venit pur si simplu din dorinta de a face si altceva pe langa job. Eu lucrez in domeniul IT si voiam ca la sfarsit de saptamana sa mai fac ceva, insa care nu necesita neaparat foarte mult timp. Am pornit initial cu goji, insa in zona noastra nu prea s-au prins asa cum speram noi, probabil din cauza vanturilor puternice, caldurii etc. Intr-un final, am ales aronia, iar dupa o scurta perioada de proba, am vazut ca plantele cresc viguroase, frumoase. Am fost autodidact in tot, am incercat sa citesc cat se poate de mult despre aronia”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ion Conacel, in varsta de 31 ani.

In acest an, tanarul din Buzau estimeaza o productie de circa 1 kg de fructe pe planta, in conditiile in care plantatia sa se afla in anul 4. „Avem o dezvoltare armonioasa a tufelor de aronia. Anul acesta pot spune ca ma astept la o productie de 1 kg pe planta, ceea ce este foarte multumitor pentru mine. La maturitate, adica din anul 6, aronia poate ajunge la productii de 3-4-5 kilograme pe tufa. Eu am soiul Viking, cu un fruct putin mai mare si mai rotund decat la alte soiuri si, de asemenea, mai rezistent la frig si daunatori”, explica Ion Conacel.

Anul trecut, cultivatorul din Buzau a reusit sa vanda fructe de aronia, in stare proaspata, la preturi de minim 20 lei/kilogram, mai ales ca in cadrul plantatiei sale nu au fost utilizate substante chimice.

„Anul trecut, neavand o cantitate mare, am vandut sub forma prelucrata, dulceata, insa de asemenea am vandut si fructe proaspete. Oamenii nu stiu prea multe despre aronia, iar producatorul intra intr-un fel de panica, deoarece nu stie daca le poate vinde sau nu. Anul trecut am vandut cu 30 lei kilogramul, mai ales ca plantatia mea este bio, chiar daca nu este certificata. Nu am utilizat niciun produs chimic. Am avut doar un daunator pe care l-am adunat cu mana, un gandacel care manca frunza. Nu am scazut mai mult de 20 lei kilogramul. Pretul mediu e de circa 15 lei/kg”, ne-a mai spus Ion Conacel.

Cei care doresc sa dezvolte si ei o cultura de aronia trebuie sa se asigure in primul rand ca au un sol drenabil si bogat in humus. Aceste doua elemente pot fi cele care fac diferenta intre reusita si succes.

„Cel mai bun sol pentru aronia este cel drenabil, care nu retine apa, si un sol bogat in humus. Aroniei ii place mult si solul nisipos am observat, insa sa nu fie sarac in elemente nutritive. In cazul acesta se va amenda solul cu gunoi de grajd, daca nu, eventual cu produse chimice, complexe de azot, potasiu, fosfor. Cand pornesti o plantatie e bine sa faci si o analiza de sol. Aronia se poate planta pe un sol cu un pH de 6, pana la 7,5”, spune cultivatorul.

In ceea ce priveste achizitionarea butasilor, acestia pot fi cumparati cu preturi cuprinse intre 6 lei-10 lei (butasi de anul 2) si aproape 30 lei (pentru cei de anul 3). „Pentru o plantatie mare se cumpara in general butasi cu radacina nuda, adica scosi direct din pepiniera si plantati imediat. Pretul mediu e intre 6 si 9 lei”, ne-a mai precizat tanarul fermier.

Perioada optima de plantare a aroniei este toamna, intre 1 octombrie si 1 decembrie, la fel ca in cazul celorlalti arbusti fructiferi. Pregatirea terenului in vederea infiintarii unei culturi de aronia implica in primul rand lucrari de aplicare a ingrasamintelor. Apoi, se va ara, discui, pregatindu-se terenul pentru executarea gropilor.

„Daca avem ierni blande si o toamna prelungita, putem planta aronia intre 1 octombrie si 1 decembrie. Se poate planta si primavara devreme, pana da mugurul, adica in februarie, iar daca e prea frig, dupa 15 martie. Terenul trebuie foarte bine desfundat, mai ales daca am cultivat anterior cereale sau legume. Initial administram gunoiul de grajd, apoi vom ara terenul, cam pe la 35-40 cm adancime. Daca avem un timp secetor, vom discui imediat solul. Daca e un timp mai ploios il vom lasa sa se usuce, apoi vom discui sau vom intra cu freza”, explica Ion Conacel.

De asemenea, la infiintarea unei culturi de aronia trebuie luate in calcul si distantele de plantare. „In cazul in care cultivam pe o suprafata mai mare, indicat e sa te gandesti la o recoltare automatizata. Asta inseamna ca distantele dintre randuri vor fi mai mari, cel putin 2,5 m. Intre plante, la recoltarea automata, se recomanda cam 0,8 m. Se face ca un gard viu. In cazul recoltarii manuale, se va reduce distanta intre randuri, dar nu mai putin de 2 m. Intre plante se recomanda cam 1,5-1,7 metri. Teoretic, un butas de aronia are nevoie de circa 2 m patrati de spatiu”, ne-a mai spus cultivatorul.

Pentru a infiinta un hectar cu aronia, un agricultor va avea nevoie de circa 6.000 de euro, mai ales daca isi doreste sa aiba si un sistem de irigare.

„Ca sa infiintezi un hectar ai nevoie de circa 3.300 de plante. Sa spunem ca doar pentru materialul saditor vei avea nevoie de 5.000 de euro. Alte costuri poti avea cu lucrarile agricole, costuri cu forta de munca si un sistem de irigare. Plantatia intra pe rod in anul 4, insa daca sunt crescute bine, plantele intra pe rod si in anul 3. As recomanda si cumpararea unui sistem de irigat, pentru ca aronia este o planta iubitoare de apa. Apa o ajuta in primul rand la dezvoltarea noilor lastari. Aronia e o tufa. Cand se planteaza are 1-2 lastari, si in urmatorii ani dezvolta din radacina alti noi lastri care vor creste si fructifica. Daca irigi bine din primul an ea dezvolta foarte multi lastari din primul an, dupa care acei lastari vor fructifica si vei ajunge la o productie cat mai buna”, ne-a mai explicat tanarul.

Ca planuri de viitor, Ion Conacel isi doreste sa aiba in primul rand productii mai mari, pentru a procesa fructele. „Ne dorim cu nerabdare o productie mai mare pentru a procesa. Eventual, ne gandim la suc sau dulceata. Sau, poate vom gasi un procesator, la care sa vindem fructele. De asemenea, ne-am dori si o certificare ecologica, insa ne zbatem putin cu vecinii de tarla, care cultiva cereale si administreaza insecticide”, ne-a mai spus Ion Conacel.

Aronia este singurul arbust care isi pastreaza fructul pana la momentul uscarii in pom, ceea ce ii permite fermierului sa il culeaga si mai tarziu. Fructul de aronia este recunoscut pentru multutudinea de antioxidanti pe care ii detine, precum si pentru vitaminele B1, B2, C, E, P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.