Un aparat medical de ultimă generaţie a intrat, de curând, în dotarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Buzău. Este vorba despre un aparat de afereză donat de o firmă din Bucureşti, o nouă tehnologie care permite recoltarea trombocitelor din sânge şi este necesar bolna­vilor de cancer şi leucemie  care au nevoie de acestea.

Cu ajutorul aparatului în cauză, la care este conectat donatorul, sângele este centrifugat, separându-se astfel plasma şi trombocitele. După 40 de minute, timp în care se pot colecta 200 de mililitri de trombocite, sângele ajunge din nou în corpul donatorului. Practic, cel care vine la centru nu donează sânge, ci doar celule. Nu toţi donatorii pot trece pe la acest dispozitiv, ci doar cei care au minim 10 donări şi sunt dispuşi să stea aproape o oră conectaţi la aparatul care separă celulele.

Prin aparatul de afereză se obţine de la un singur donator o concentraţie trombocitară foarte mare. Până luna trecută, procedura de selecţie realizată de noul aparat de recoltare era obţinută cu ajutorul a trei aparate distincte. În plus, o pungă de concentrat trombocitar obţinută prin acest procedeu este echivalentul a patru pungi obţinute prin recoltare standard. Deci, în loc ca bolnavul să fie tranfuzat de patru ori, va fi transfuzat o singură dată.

Trombocitele sunt vitale pentru persoanele care urmează tratament cu citostatice şi pentru bolnavii de leucemie. Există şi un avantaj pentru donatori în această situaţie. Donatorii de trombocite pot veni mai des la Centrul de Transfuzii. Aceştia pot dona în fiecare lună, nu la două luni şi jumătate, ca în cazul recoltării standard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.