Stresul, fumatul, consumul de droguri și lipsa unui control periodic sunt factorii care au determinat o scădere alarmantă a vârstei la care buzoienii ajung să fie diagnosticați cu boli grave de inimă.

Cel mai tânăr pacient operat în ultimul an la Buzău a avut 40 de ani , iar specialiștii din Spitalul Județean Buzău spun că astfel de cazuri sunt tot mai des întâlnite. Din păcate, majoritatea bolnavilor ajung în cabinele medicale în ultima clipă, având nevoie urgent fie de implantare de stenturi fie de intervenție chirurgicală, în timp ce un număr foarte mic de pacienți poate fi rezolvat cu tratament medicamentos.

Afecțiunile cardiovasculare acute sunt tot mai întâlnite printre buzoieni , iar vârsta de îmbolnăvire a scăzut dramatic, ajungând ca cel tânăr pacient diagnosticat cu sindrom coronarian acut să aibă doar 40 de ani.

Sunt concluziile formulate de echipa de cercetare din cadrul Laboratorului de angiografie și cardiologie intervențională a spitalului județean Buzău, care astăzi și-a prezentat bilanțul.

Din păcate, statisticile arată o realitate îngrijorăroare pentru județul Buzău. Potrivit medicului Florin Lucian Matei, specialist cardiologie intervențională, în cele aproape 12 luni, în cabinetele medicilor au ajuns peste 180 de pacienți.

Cei mai mulți dintre ei au ajuns la consult într-un moment critic, iar pentru a le salva viața, medicii au decis fie implantarea de stenturi, fie intervenție chirirugicală.

Cea mai întâlnită afecțiune diagnosticată în ultimul an la Buzău este sindromul coronian acut . Boala extrem de gravă este pusă de medici pe seama mai multor factori, care pornesc de la stresul zilnic, fumatul, consumul de droguri și mai ales lipsa unui control medical periodic.

Mai grav este că vârsta celor care ajung să fie diagnosticați cu forme acute ale bolilor de inimă a scăzut alarmant. În ultimul an, cel mai tânăr pacient a avut doar 40 de ani, iar pentru a I se putea salva viața bărbautl a avut nevoie de intervenție chirirugicală.

Evoluția îngrijorătoare a gravității bolilor și totodată a numărului de pacienți îi determină pe medicii de la Buzău să estimeze o creștere continuă a bolnavilor. De exemplu, pentru anul 2020 , echipa de cercetare a Laboratorului de angiografie și cardiologie intervențională estimează un număr de 250 de intervenții, cu 50 mai multe decât în primul an de activitate.

Programul de cercetare derulat de Academia de Științe Medicale, în cadrul căruia a fost pus în funcțiune în 2019 angiograful pe care spitalul îl deținea de 3 ani, fără a fi folosit, a început în februarie anul trecut și va continua până în august anul curent. După acest termen, angiograful va rămâne la Spitalul Județean și va funcționa în continuare dar fără nicio finanțare din partea Academiei de Științe Medicale, așa cum se întâmplă în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.