Pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului a devenit mult mai prietenoasă de când administratorul ei a avut iniţiativa promovării frumuseţilor judeţului. Dacă ieri , campania de popularizare a ajudeţului nostru a început cu prezentarea cascadei Caşoca, astăzi, vedetă este Barajul Siriu.

 

Astăzi, vă prezentăm Lacul Siriu.

Lacul s-a format în urma construcției barajului de la Siriu şi a hidrocentralei Nehoiaşu de 42 MW între anii 1982 – 1994. Lacul Siriu ocupă o suprafață de 500 ha şi are o lungime de 11,5 km şi un volum de 155 milioane mc.
Amenajarea lacului s-a terminat în anul 1985, acesta contribuind prin debitul său la producerea energiei electrice.
Barajul Siriu, cu o înălțime de 122 m şi o lungime coronament de 570 m, construit pe râul Buzau, între masivul Siriu şi masivul Podu Calului, din rocă, steril şi miez din argilă, după o rețetă inovatoare la acea oră este al doilea din lume realizat din anrocamente (după cel de la Râul Mare, tot de la noi din țară).
Ca urmarea a apariției barajului pe harta zonei, a fost necesar ca drumului național DN 10 să îi fie schimbată ruta. Astfel, s-au construit nenumărate viaducte pentru a se ocoli lacul Siriu. Cel mai vizibil este Viaductul Giurca care se întinde pe o distanță de 276 m şi isi găseşte sprijinul pe piloni de susținere înalti de 46 m. Viaductul este calea catre Cascada Pruncea situată la distanța de 5 km de Siriu.
Barajul Siriu este o destinație nemaipomenită pentru pescarii înrăiți. Pe anumite porțiuni se poate pescui iar în apele lacului se găsesc numeroase specii de peşti cum ar fi: caras, scobar, crap, clean şi păstrăv.
Lângă lacul Siriu se găseşte mini stațiunea Băile Siriu, cu trei izvoare de ape minerale feroase, termale, uşor bicarbonate, clorurosodice, sulfuroase şi foarte slab mineralizate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.