
Pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului a devenit mult mai prietenoasă de când administratorul ei a avut iniţiativa promovării frumuseţilor judeţului. Dacă ieri , campania de popularizare a ajudeţului nostru a început cu prezentarea cascadei Caşoca, astăzi, vedetă este Barajul Siriu.
Astăzi, vă prezentăm Lacul Siriu.
Lacul s-a format în urma construcției barajului de la Siriu şi a hidrocentralei Nehoiaşu de 42 MW între anii 1982 – 1994. Lacul Siriu ocupă o suprafață de 500 ha şi are o lungime de 11,5 km şi un volum de 155 milioane mc.
Amenajarea lacului s-a terminat în anul 1985, acesta contribuind prin debitul său la producerea energiei electrice.
Barajul Siriu, cu o înălțime de 122 m şi o lungime coronament de 570 m, construit pe râul Buzau, între masivul Siriu şi masivul Podu Calului, din rocă, steril şi miez din argilă, după o rețetă inovatoare la acea oră este al doilea din lume realizat din anrocamente (după cel de la Râul Mare, tot de la noi din țară).
Ca urmarea a apariției barajului pe harta zonei, a fost necesar ca drumului național DN 10 să îi fie schimbată ruta. Astfel, s-au construit nenumărate viaducte pentru a se ocoli lacul Siriu. Cel mai vizibil este Viaductul Giurca care se întinde pe o distanță de 276 m şi isi găseşte sprijinul pe piloni de susținere înalti de 46 m. Viaductul este calea catre Cascada Pruncea situată la distanța de 5 km de Siriu.
Barajul Siriu este o destinație nemaipomenită pentru pescarii înrăiți. Pe anumite porțiuni se poate pescui iar în apele lacului se găsesc numeroase specii de peşti cum ar fi: caras, scobar, crap, clean şi păstrăv.
Lângă lacul Siriu se găseşte mini stațiunea Băile Siriu, cu trei izvoare de ape minerale feroase, termale, uşor bicarbonate, clorurosodice, sulfuroase şi foarte slab mineralizate.