Cine sunteți Dvs., Domnule Romașcanu?

Cine să fiu? Un om normal, buzoian cu carieră în București, cu speranțe și temeri, cu certitudini și îndoieli. Spun buzoian căci aici am urmat școala generală nr. 1 și liceul Hasdeu, cu extremele acestei perioade, gradinița și armata, tot aici. În 1991 am absolvit ASE-ul, după zece ani, un program de EMBA al Universitații Washington din Seattle și am avut șansa unei cariere frumoase și de succes în mediul privat, în special în domeniul media. În plan personal, în Buzău am mama și pe cei mai dragi prieteni iar tatăl, rude și alți buni prieteni odihnesc aici. În plus, Dumnezeu a fost generos și am o soție cum mi-am dorit și un copil minunat. Cam ăsta sunt.

Și de unde până unde, pasul în politică?

Să zicem că acum s-au îndeplinit condițiile pentru un asemenea pas. Oamenii cu care aș putea face echipă sunt acum în poziții de decizie, vârsta biologică și experiența acumulată sunt la cotele la care îmi permit să pot juca un rol activ și competent în politică.

 La o analiză a CV-ului rezultă o carieră aproape exclusiv desfășurată în mediul privat. Asta înseamna un om apropiat de dreapta politică. Cum se asortează PSD-ul aspirațiilor Dvs.? Nu este, cumva, o contradicție de fond?

Nici pe departe.  În primul rând, mi-am început activitatea politică în 1990 alături de echipa care a pus bazele actualului PSD. Nu am fost ceea ce se cheamă un activist constant, dar nu m-am îndepărtat niciodată de echipele acestui partid.

Apoi să vedem cine e PSD la Buzău. Faptul că avem un primar de anvergura lui Constantin Toma, faptul că la Consiliul Județean se află un profesionist ca Petre Neagu, faptul că în echipele lor, viceprimari, vicepreședinți, sunt oameni sub 40 de ani, evident că partidul se înnoiește și aproape 50 de tineri sunt aleși în structurile administrative locale, toate acestea arată că lucrurile s-au “copt” frumos. Și nu iau scame de pe sacoul președintelui Marcel Ciolacu, dar meritul său este covârșitor.

În al treilea rând, Romania este o democrație relativ tânără, separările nete stânga – dreapta nu cred ca funcționează încă. Este nevoie și de măsuri de dreapta pentru a genera dezvoltare și bunăstare, este nevoie de politici de stânga pentru a o distribui și pentru a asigura echilibrele în societate. PSD este într-adevăr un partid de stânga dar să nu uităm măsurile de dreapta luate în timpul guvernării Ponta, cu rezultate semnificative: reducerea TVA de la 24% la 20% și la 9% la alimente sau 5% la cărți, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, reducerea la 5% a impozitului pe dividende. Astfel de măsuri curajoase, pe care nu le regasim în guvernări declarate de dreapta, au generat una din cele mai mari creșteri economice din Europa.

Vă propun să privim și spre viitor, cu ce se prezintă PSD-ul în fața alegătorilor?

Înainte de toate nu pot să nu constat că PSD este singurul partid din cursa electorală care a prezentat un program de guvernare. Nu principii generale, nu idei, așa, generoase dar stinghere. Nu. A venit cu un program extrem de coerent, bine articulat și bazat pe cifre.

Aș vrea să transmit un mesaj foarte clar, PSD își propune pentru următorul ciclu de 4 ani un set de măsuri de substanță pentru dezvoltarea clasei de mijloc, angajați sau antreprenori. În primul rând, reducerea TVA la 18% începând cu 2018, TVA 0% la vânzarea de locuințe, impozit pe dividende 0%. Dacă adăugăm la asta și decizia de a avea în maxim 5 ani, cea mai mică povară fiscală din UE, oferta către mediul de afaceri este de nerefuzat. Am prieteni din zona antreprenorială, tradiționali votanți de dreapta care au spus că vor merge pe mâna PSD după ce le-am arătat măsurile de mai sus în programul de guvernare.

Masurile nu sunt doar puncte în program ci au la bază o strategie globală. Măsurile fiscale merg mână în mână cu măsuri de susținere a tinerilor prin asigurarea accesului la educație de calitate și încurajarea carierelor (primul salariu de 2.500 RON brut, avantaje pentru cei care angajează tineri, minigranturi pentru tinerii antreprenori etc.), accesul la servicii sanitare de calitate (pentru prima oară se va atinge nivelul de 6.4% din PIB pentru sănătate), agricultură susținută puternic (o măsură de forță este reducerea TVA la 0% pentru toate input-urile din agricultură – semințe, îngrășăminte, pesticide etc.).

Ce ziceți, sună bine viitorul?

 

La final, aveți un mesaj pentru buzoieni?

Să aibă încredere în echipele PSD la Senat și Camera Deputaților. La nivel național sunt 85% oameni noi pe liste, peste 40% sunt tineri.

În Buzău, este pentru prima oară când avem doar buzoieni pe listă și consider asta foarte important, avem tineri, avem doamne pe liste. Apoi toți suntem profesioniști cu cariere solide în spate, realizați personal și profesional, fără dosare, mergem in Parlament exclusiv pentru ce scrie în “fișa postului”.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.