Îşi fac latrinele la doi paşi de fântâni, aşează gunoiul de grajd la voia întâmplării iar perspectiva de a avea reţea de apă potabilă este îndepărtată. Mii de locuitori de la ţară sunt în această situaţie şi nu au alternativă. Ar putea însă , dacă ştiu care sunt pericolele la care se expun, să-şi protejeze sănătatea. Asta au încercat experţi ai Ministerului Mediului să-i înveţe pe locuitorii comunei Balta Albă, parte a proiectului : “ Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.
În satul Amara din comuna Balta Albă, mii de localnicii folosesc apa din fântâni pentru băut, gătit, spălat pentru că nu au reţea de apă potabilă. Cei bătrâni spun că aşa au trăit o viaţă întreagă şi nu îşi fac probleme dacă apa pe care o consumă e bună ori ba. Ca să le arate că ceea ce beau zilnic e departe de calitatea şi limitele admise, experţi ai Ministerului Mediului au mers la câteva gospodării şi au făcut analiza pe loc a apei scoase din fântâni. Sorin Rădulescu – expert Ministerul Mediului spune că: “ proba luată din fântână este pe acest eşantion care se scufundă în cană timp de două secunde , aşteptăm apoi un minut şi iată nivelul concentraţiei maxime admise este depăşit d e10 ori. În comuna Balta Albă 90 la sută din fântâni au acest nivel maxim admis depăşit de 5 de 10 ori”
Nici la şcoala unde învaţă sute de copii apa nu e mai bună. Proba prelevată şi analizată a demonstrat că apa are un conţinut de nitraţi mult mai mare decât cel admis. Infestarea cu nitriţi şi nitraţi este explicată de specialişti prin depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd şi săparea latrinelor în vecinătatea fântânilor. Dejecţiile umane şi menajere sau animaliere pătrund în pânza freatică şi: “ toate aceste substanţe nocive care sunt în dejecţii sunt transportate prin ploaie în apa din fântâni, aşa că oamenii ajung să bea de multe ori chiar urină” spune Vladimir Rojanschi – prof dr ing Universitatea Ecologică
Localnicii din Amara au ascultat explicaţiile specialiştilor şi pe unii i-au convins,pe alţii însă nu prea.Autorităţile comunei spun că au un proiect de alimentare cu apă în lucru.
Emil Necula – viceprimarul comunei Balta Albă : “ avem un proiect pentru alimentarea cu apă potabilă şi canalizare la Consiliul Judeţean, suntem în faza de licitaţii, sperăm ca în primăvară să dăm drumul la lucrări”
În cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi se derulează investiţii în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. 32 de platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date în folosinţă în ultimii doi ani. În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor.În anii trecuţi în judeţul Buzău au fost înregistrate decese ale bebeluşilor cauzate de apa de la fântână infestată cu nitraţi. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.