Medicii epidemiologi din întreaga ţară au intrat în alertă, după ce mai mulţi copii imunizaţi cu vaccinul BCG împotriva tuberculozei, importat din Danemarca, au manifestat reacţii adverse. În Buzău, potrivit purtătorului de cuvânt al DSP , Mihaela Voineagu nu s- a înregistrat nicio reacţie adversă: ” la Buzău au ajuns în depozit pe 21 august 6600 de doze de vaccin BCG din lotul importat din Danemarca însă potrivit epidemiologilor care ţin evidenţa vaccinărilor până în prezent nu s-a înregistrat niciun caz de bebeluş care să prezinte reacţii adverse.”

Părinţii şi medicii din întreaga ţară au intrat în alertă după ce mai mulţi sugari imunizaţi cu noul vaccin împotriva tuberculozei (BCG), importat din Danemarca, au avut reacţii adverse: convulsii, febră, inflamarea ganglionilor axiali.

Bebeluşii din Buzău sunt imunizaţi cu vaccinul din Danemarca de la sfârşitul lunii august, serul fiind importat de Ministerul Sănătăţii după ce Institutul Naţional Cantacuzino şi-a sistat producţia. Specialiştii spun că serul din Danemarca nu este bine tolerat de toţi sugarii. Conform Ministerului Sănătăţii, la nivel naţional au fost semnalate 115 de cazuri de reacţii adverse ale  BCG.  O comisie a Ministerului Sănătăţii va analiza toate reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, raportate din teritoriu. „Va fi o analiză detaliată a acestor reacţii adverse pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale sau le depăşesc. Institutul Naţonal de Sănătate Publică România are înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse. Dintre acestea 79 sunt reacţii locale”, a spus, de curând, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Primele indicii arată că reacţiile adverse la bebeluşi n-au apărut din cauza unor greşeli legate de modul de administrare, ci pentru că vaccinul de import nu s-ar plia atât de bine ca acela produs de Institutul Cantacuzino.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Serul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.