Vaccinarea antigripală începe la sfârşitul acestei luni – anunţă Ministerul Sănătăţii. Un milion de doze de vaccin vor fi folosite pentru imunizarea gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În această categorie intră:  cei cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronic, bătrânii şi copiii din instituţiile de ocrotire socială. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gripa duce la moartea a peste jumătate de milion de persoane în fiecare an.

Vaccinarea antigripală este cel mai sigur mod de prevenţie, în special în cazul formelor grave ale afecţiunilor respiratorii, iar mesajul autorităţilor este de pro-vaccinare în general şi în mod special pentru gripa sezonieră” , spune un medic de familie.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recunoaşte că receptivitatea generală privind vaccinarea este în scădere în ultimii ani şi enumeră câteva cauze ale acestui fenomen.
Unu, este dispariţia multor boli care sunt prevenite prin vaccinare. Pe de altă parte, există un curent care nu afectează doar România, în care vaccinarea este atacată de numite grupuri, aş spune mai puţin informate în ceea ce priveşte acest tip de profilaxie. Până la urmă, e singura profilaxie specifică, dovedită ca fiind eficientă şi care a dus la eradicarea unor boli, cum este poliomielita la nivelul global.”
În campaniile de vaccinare, maximul a fost atins în 2007-2008, cu un total de trei milioane de doze, dar s-au folosit puţin peste jumătate. Anul acesta, ministerul de resort va achiziţiona din străinătate un milion de doze, având în vedere că Institutul Cantacuzino nu mai produce temporar niciun fel de vaccin. Campania va începe la sfârşitul acestei luni şi se va desfăşura prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi.
Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pus pe primul loc, în categoria persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire de gripă, femeile gravide. Şeful Centrului Naţional de Gripă din cadul Institutului Cantacuzino, doctor Viorel Alexandrescu explică:
La gravide nu se fac decât vacinuri inactivate şi s-a văzut că efectele vaccinului sunt minime. Dar protecţia este mare. O gripă poate să dea avort, poate să dea naştere prematură, poate să dea o scurtare a vârstei de gestaţie şi a greutăţii la naştere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.