tinerii din baragan pastreaza traditiile-mirela copariu (6)Torsul caierului de lână, împletitul la andrele, cusutul pe pânză, împletirea biciurilor sau confecţionarea opincilor din piele sunt doar câteva dintre îndeletnicirile tinerilor de la sate. Aceştia au moştenit obiceiurile din moşi-strămoşi şi promit să le transmită mai departe, la rândul lor.

În timp ce tinerii de la oraş se preocupă cu ce să se îmbrace în club sau cu ce maşină să iasă, cei de la ţară reînvie obiceiurile moştenite de la străbuni şi le pun în scenă de la an la an parcă mai pline de farmec.

În nopţile geroase de iarnă tinerii din Vernesti se adună la clacă, în casa unuia dintre ei, în jurul mesei pline cu mere şi gutui coapte, plăcinte din aluat nedospit, ţuică şi vin fiert. Aici cântă melodii vechi pe care le-au învăţat în casă şi lucrează, fetele la andrele, cos pe etamină sau ţes la război, iar băieţii fac biciuri, hamuri sau opinci din piele.

Tinerii au preluat obiceiul de la strămoşi şi continuă să participe la clacă sau, cum se spune la ţară ”să mergă cu lucrul în sat”. Este felul lor de a se distra şi în acelaşi timp duc mai departe tradiţia moştenită.

“Noi aşa am pomenit în sat la noi. Şi mama şi bunica merg cu lucrul în sat dar şi noi primim. Ne adunăm cu toţii, cântăm, mâncăm ce ne-a pregătit gazda şi lucrăm. La sfârşit, când toată lumea pleacă acasă arată ce a lucrat în seara respectivă. Trebuie să fie bine lucrat că altfel ne facem de râs în sat”, ne-a declarat o adolescentă din comuna Vernesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.