Mămicile din Buzău ar putea afla, astăzi, dacă legea privind concediul pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani, în forma în care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, este constituţională. Curtea Constituţională va lua în discuţie, astăzi, sesizarea privind neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă 111/2010, referitoare la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi a legii de aprobare a acesteia, acte normative contestate, pe 26 mai, de grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor.

Potrivit acestei contestaţii, legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 111/2010 restrânge drepturile beneficiarilor prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor. Camera Deputaţilor a adoptat, în 24 mai, Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 111/2010, care a trecut de Senat prin aprobare tacită în luna februarie. Actul normativ prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2011.

Potrivit acestuia, începând din ianuarie 2011, mamele pot să opteze pentru un concediu de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 1.200 lei, sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni. Acest stimulent nu se acordă mamelor care se întorc la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului sau celor care optează pentru concediul de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.