Sunt pe toate tarabele și ne iau ochii prin dimensiuni și culori aprinse. Le cumpărăm pentru că nu prea există alternativă. Dar sunt oare la fel de sănătoase ca fructele și legumele autohtone? Este întrebarea pe care și-o pun tot mai des cercetătorii din horticultură. Cei în măsură să răspundă sunt specialiștii la care ajung  probele prelevate din piețe ori hipermarketuri. Iar verdictul pe care aceștia îl dau este în măsură să ne pună pe gânduri. Nivelul de toxicitate din legume și fructe este de multe ori la limita maximă admisă.

Un inginer buzoian de la stațiunea de cercetare legumicolă a fost asaltat toamna trecută de cereri de la cultivatori. Oamenii i-au cerut să facă soiuri noi, mai productive dar și mai rezistente în timp. Cercetătorul a luat tomate de pe tarabe, din aprozare și din hipermarketuri. Vreo două sute de bucăți. În timp o parte dintre ele s-au posmogit, altele s-au mucegăit însă surpriză ne-a arătat câteva exemplare de tomate care se mențin la fel de șase luni.

“Am luat mai multe soiuri de rosii. Unele s-au stricat dupa cateva zile, in special cele romanesti. Am avut insa surpriza ca dupa sase luni unele exemplare sa se mentina nealterate”, a declarat ing. Costel Vânătoru, cercetător stațiunea legumicolă Buzău

Ca să găsim o explicație ar trebui să vedem analiza chimică a tomatei respective. Iar asta nu se prea poate. Stațiunea nu are un astfel de laborator. Încercăm un răspuns de la specailiștii unității fitosanitare.

„Noi prelevam probe si le trimitem la laborator in Bucuresti. In cazul in care se depisteaza depasiri ale limitelor admise de pesticide sau alte substante automat intreaga cantitate de legume se confisca”, a declarat dr.ing. Nicolae Coman, coordonatorul unității fitosanitare Buzău.

Între timp pe tarabe ne fac cu ochiul roșii frumoase, mari , viu colorate. De gust parcă nici nu le mai pasă cumpărătorilor atâta vreme cât prețul e rezonabil. Iar despre chimicale…

„Rosiile astea din import nu au niciun gust. Sunt sigur tratate cu ceva pentru ca prea rezista fata de cele romanesti”, sustin la unison comerciantii din Piata Centrala.

Cercetătorii mai spun că în prezent producția de legume se îndreaptă spre cantitate în detrimentul calității. Soiurile noi, extrem de productive și rezistente sunt obținute pe suporturi sintetice și nu pe pământ în mod tradițional, motiv pentru care nutreineții nu se mai regăsesc în aceeași cantitate în ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.