Legumele, fructele dar şi ouăle sunt mai scumpe faţă de luna trecută. O confirmă chiar Institutul Naţional de Statistică într-un raport publicat astăzi, din care reiese că legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 5,77%, cartofii cu 5,72%, fructele şi conservele de fructe cu 4,48%, fructele proaspete cu 4,76%, citricele şi alte fructe meridionale cu 4,47 şi alte legume şi conserve din legume cu 6,20%.  Au mai fost înregistrate scumpiri la laptele de vacă, cu 1,66% , iar până într-un procent au crescut preţurile la brânză – 0,55%, mălai -0,19%, preparate şi conserve din carne, cu 0,19%, respectiv 0,24 procente.

Consumatorii buzoieni au fost printre cei mai afectaţi de aceste scumpiri. Preţul unui ou, de exemplu, a fost majorat de la 0,50 lei la 1,3 lei în doar o săptămână. Și nu a fost singura scumpire. Comercianţii din Piața Centrală oferă spre vânzare brân­zeturile proaspete cu 12-18 lei pe kilogram, iar kilogramul de smântână este de la 10 la 12 lei. În continuare, în pieţele buzoiene se găseşte cel mai scump lapte din ţară, astfel că preţul unui litru ajunge să coste între 4 şi 5 lei.

În ceea ce privește legumele, prețul kilogramului de cartofi este între 0,7 – 0,9 lei kilogramul, în timp ce varza, ceapa și morcovii se vând cu 2-2,5 lei kilogramul.

Kilogramul de grâu se poate cumpăra cu 0,75 – 0,80 lei, kilogramul de orz la 0,8 – 0,85 lei, iar preţul kilogramului de porumb a crescut de la 0,75 lei la 0,85 lei. Fasolea boabe era comercializată cu preţuri asemănătoare cu cele din săptămâna anterioară, un kilogram costând între 6 şi 7 lei.

Carnea de porc (carcasă) era vândută în pieţele din Buzău, săptămâna trecută, cu 12-15 lei, iar cea de vită (carcasă) cu 9 -10 lei, în timp ce kilogramul de carne de pasăre era valorificat cu 9-10 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.