Guvernul limitează cumpărarea de terenuri agricole de către străini. Persoanele juridice nu vor putea achiziţiona mai mult de 500 de hectare, a declarat ministrul Achim Irimescu pentru profit.ro.

În varianta anterioară a proiectului, firmele puteau cumpăra cel mult 1.500 de hectare de teren. Limita maximă pentru persoanele fizice a rămas la 150 de hectare de teren. Proiectul mai prevede că persoanele din statele din afara Uniunii Europene vor putea achiziţiona teren, doar dacă obţin cetăţenia română.

În prezent, potrivit oficialilor, străinii deţin 10% din terenurile cultivate în România. Alte studii arată că până la 70% din terenul arabil este în proprietatea sau în arenda străinilor.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România: „Negocierile cu fermierii au fost cu totul altele: 150 de hectare pentru persoană fizică, 1.500 pentru persoană juridică, plus 500 dacă au şi bază furajeră, dacă produc furaje.

În primul rând, ar însemna fărâmiţarea exploataţiilor agricole.

Motivul pentru care s-au depus eforturi pentru comasarea acestor suprafeţe tocmai acesta a fost, pentru ridicarea randamentului pe unitatea de măsură, pe hectar. În situaţia asta, credeţi-mă, ne-am întoarce înapoi cu 10-15 ani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.